حتي با قرار دادن يك هدست ميتوان يك سيستم حسي درست كرد كه تنها با فكر كردن، ابزاري نظير كامپيوتر را راهبري كرد.
نسترن صائبی- 40 سال از تولد ماوس كامپيوتر ميگذرد و شركت تحقيقاتي گارتنر معتقد است كه عمر اين رابط كاربري ديگر به پايان رسيده است.
يكي از تحليلگران مركز گارتنر پيشبيني ميكند كه ماوس كامپيوتر بين سه تا پنج سال آينده از صحنه تجهيزات كامپيوتري محو ميشود.استيو پرنتيس ميگويد: ماوس براي استفاده در محيط دسكتاپ، ابزار مناسبي است اما براي استفاده در وسايل سرگرمي خانگي يا كار كردن با نوتبوك بسيار دست و پا گير است و همين عوامل زمينه حذف آن را فراهم ميآورد.
وي در اين پيشبيني از اقدامات اخير شركتهاي سازنده وسايل الكترونيكي مصرفي جهت طراحي و ساخت محصولاتي با رابطهاي كاربري جديد طبيعي الهام گرفته است.وي عنوان ميكند: در نظر بگيريد كه يك تلويزيون پاناسونيك، يا يك سينماي خانگي جديد خريداري كردهايد و به جاي استفاده از كنترل از راه دور، از دست خود براي كنترل تلويزيون استفاده ميكنيد و تلويزيون به راحتي حركت دست شما را تشخيص ميدهد.
اين تلويزيون علاوه بر آن صورت شما را تشخيص ميدهد و با شناسايي صورتتان منوي مربوطه را جلو چشمان شما به نمايش ميگذارد و شما هم ميتوانيد دست خود را تكان دهيد و گزينهاي را كه ميخواهيد انتخاب كنيد.پرنتيس ميگويد: سازندگان دوربينهاي ديجيتال و كنسول بازيهاي ويديويي همچون سوني، كانن و نينتندو، به تازگي از فناوري تشخيص چهره و حركت در محصولات خود بهره ميبرند به طوري كه اين محصولات به صورت بلادرنگ چهره شما را شناسايي ميكنند و حتي لبخندتان را نيز تشخيص ميدهند.
وي ميافزايد: حتي با قرار دادن يك هدست ميتوان يك سيستم حسي درست كرد كه تنها با فكر كردن، ابزاري نظير كامپيوتر را راهبري كرد.وي معتقد است كه اين ابزار همگي باعث قدرتمندتر و هوشمندتر شدن كامپيوترها و كاربري سادهتر آنها خواهد شد.
بعضيها بدشان آمده است
اما طبيعا آنهايي كه در كسب و كارهاي مربوط به ساخت ماوس فعاليت ميكنند، نميتوانند بپذيرند كه پايان عمر ماوس نزديك است! مثلا روري دالي، مدير ارشد شركت Logitech ميگويد: پايان عمر ماوس يك مساله بزرگنمايي شده است.Logitech، يكي از بزرگترين سازندگان ماوس و كيبورد در جهان است كه در 20 سال گذشته، بيش از 500 ميليون ماوس در جهان به فروش رسانده است.وي ميگويد: اين مساله تنها حاكي از آن است كه ماوس يك ابزار مهم كاربري به شمار ميآيد. البته وي اين مساله را پذيرفته كه روشهاي تعامل كاربران با كامپيوتر در حال تغيير است و شركت وي نيز در همين راستا محصولات بسياري طراحي كرده است.
وي ميگويد: سالها است كه متخصصان در مورد همگرايي وسايل الكترونيكي صحبت ميكنند. تلويزيونهاي امروزي به عنوان يك كامپيوتر مورد استفاده قرار ميگيرند و يا كامپيوترها به جاي تلويزيون به كار ميروند و اين بيانگر تحقق يافتن نسبي همگرايي در دنياي امروز فناوري است.
وي عنوان ميكند: ابزارهايي كه ما از آنها استفاده ميكنيم، هر كدام به نوعي نحوه زندگي ما را دستخوش تغيير و تحول كردهاند اما با اين همه نبايد ارزش ماوس را ناديده گرفت.
محبوبيت
ماوس اولين بار توسط دكتر داگلاس انگلبرت در زمان كارش در موسسه تحقيقاتي استانفورد ساخته شد. اما نه تنها هيچگاه از او به خاطر اين ابداع جالب قدرداني نشد، بلكه در سال 1987 يعني قبل از تحول كامپيوترهاي شخصي كه وجود ماوس را براي كاربري به رسميت شناخت، حق امتياز او را لغو كردند.
دالي ميگويد: حال كه داريم به چهلمين سال تولد ماوس نزديك ميشويم، گارتنر پيشبينيهاي مايوس كنندهاي در مورد ماوس مطرح ميكند؛ آن هم درموقعيتي كه كشورهاي در حال توسعه هنوز هم براي اتصال به اينترنت و دسترسي به كامپيوتر مشكل دارند.
وي پيشبيني ميكند كه ماوس محبوبتر از آني است كه بخواهد به اين زوديها كاربران را خسته و دلزده كند.
دالي ميگويد: تنها در صورتي ميتوان فناوري، آموزش و اطلاعات لازم را به كشورهاي در حال توسعه تزريق كرد كه دسترسي به مرورگرهاي وب امكانپذير شود و اين امر از طريقي صورت ميپذيرد كه همگي ما با آن آشنايي داشته باشيم و آن، استفاده از ماوس است.
وي ميافزايد: در حال حاضر در حدود يك ميليارد نفر آنلاين در جهان وجود دارد اما از طرف ديگر 5 ميليارد نفر هنوز به اينترنت دسترسي ندارند.
خوش رقصي براي فناوري!
به نظر شما چند نفر از مردم حاضرند در مقابل يك دستگاه خوانش تصاوير ويديويي سرودستشان را در هوا تكان بدهند؟
پرنتيس معتقد است كه ميليونها نفر حاضرند. وي ميگويد: بسياري از افراد هماكنون با ابزارهاي اينچنيني نظير Wii نينتندو و گوشيهاي هوشمندي همچون iphone كار ميكنند و براي تعامل با آنها دست و پايشان را به حركت در ميآورند.
وي ميافزايد: براي كار كردن با Wii مجبوريد كه دست و پايتان را به حركت در آوريد و براي تعامل با گوشيهاي هوشمند مثل iPhone بايد آن را به حركت درآوريد و تكان دهيد.
زنده باد صفحه كليد
اما براي آنهايي كه از به سر آمدن عمر ابزار و سختافزارهايي كه سالها با آنها زندگي كردهاند، غمگين هستند، يك اميد وجود دارد، پرنتيس ميگويد: حالا حالاها كيبورد آنها را در كاربري با كامپيوتر همراهي خواهد كرد.
وي ميگويد: كيبورد در حال حاضر تنها ابزار براي ورود متن به دنياي مجازي است و به همين راحتي ابزاري جايگزين آن نميشود.