بعد از ذرت مکزيکي و با آمدن فصل گرم، خريد ليوان هاي آيس پک (ICE - PACK) کلاس ديگري را براي کوچه ها و خيابان ها و ميدان شلوغ شهر هاي بزرگ مثل تهران رقم زده است...
اين همان ارمغان غرب است که مدت ها آثار آن را به شکل فست فود fast foodمي بينيم و قرار است مدل هاي به روز شده آن را در در ظاهر خيابان ها شاهد باشيم! يک ليوان ذرت مکزيکي در دست مي گيرند و از خيابان رد مي شوند. وقتي هم که ليوان را تا ته نوش جان کردند از ذوق و سيري همان ليوان چند لحظه پيش را زير ماشين هايي که با سرعت مثال زدني در خيابان هاي شلوغ رد مي شوند، به کام مرگ با صدا مي فرستند...
تمدن لجام گسيخته شهري و ماشيني شدن همه چيز از جمله روابط انساني تاثير به سزايي روي آداب شخصي افراد گذاشته است به طوريکه حتي غذاخوردن و انتخاب غذا نيز نزد مردمان عصر ارتباطات به شدت تحت تاثير قرار گرفته است و بيش از آنکه به محتواي غذا و آداب غذا خوردن توجه شود به ظاهر آن و سرعت بيشتر در زمان تغذيه توجه مي شود.
***
يادش به خير، وقتي سن و سالمان کم تر بود و با بچه هاي همسايه لي لي و هفت سنگ و بالابلندي بازي مي کرديم، پدر بزرگ که از در حياط وارد خانه قديمي اجدادي مان مي شد، همه بچه ها مي دويديم به طرفش. هميشه دستش پر بود. ميوه و شيريني را مي خريد، بعد از مغازه داران مي خواست آن ها را توي پاکت ضخيم قهوه اي بگذارند. اصلا خود مغازه دار آن زمان به جاي پلاستيک هاي نرم و نازک امروزي بيشتر از پاکت استفاده مي کردند.
هيچ کسي نمي دانست ميان آن پاکت ها چيست و پدربزرگ براي بچه ها چه چيزهايي خريده است. همه مي دويدند به طرف مردي که حالا به ميانه هاي حياط رسيده و شور و شوق بچه ها او را سر حال آورده است. مي داند بچه هاي همسايه هم ميان نوه هايش ايستاده اند و منتظرند تا ببينند چه چيز برايشان آورده است. بعد يکي از پاکت ها را از بين بقيه انتخاب مي کرد و داخلش را نگاه مي کرد و باقي را مي گذاشت روي سنگ باغچه. با دست خودش، دانه دانه شيريني ها را بين بچه ها پخش مي کرد. به بچه هاي همسايه هم مي داد. و... پدر بزرگ باقي پاکت ها را به آشپز خانه مي برد.
***
مراقب باش کسي تو را نبيند!
روزگار عجيب و غريبي شده است. هر روز ميان خيابان يک نوع "خوردني" مد مي شود، ملت هم آن را در دست مي گيرند و در ملاء عام مي خورند. کوچک و بزرگ، پير و جوان، تحصيل کرده و بي سواد هم ندارد! اصلا به اين نکته توجه نمي کنند که وقتي يک نوع خوراکي مد مي شود و آن را مي خريم و در مقابل جمعيت روان در کوچه و خيابان و اماکن عمومي مي خوريم، شايد کودکي يا گرسنه اي در همان لحظه، آن را ببيند و امکان تهيه آن خوراکي را نداشته باشد. کودکي که آن را در دست ديگران که دارند با ولع قورتش مي دهند و از داغي يا از سردي و از چسبيدنش در آن هوا حرف مي زنند، مي بيند و...
قديمترها يک رسم ايراني و پسنديده باب بود که باعث مي شد خانواده ها حواسشان باشد وقتي آش در منزل درست مي کنند يا کباب روي منقل طبخ مي کنند براي حياط منزل محافظ مي گذاشتند که بوي آن به خانه همسايه نرود يامقداري از آن آش يا کباب را به همسايه هاي کناري تعارف مي کردند.
اما امروز مردم بسيار راحت و بي خيال، ساندويچ، سيب زميني آماده، ذرت مکزيکي، بستني و يا ظرف هاي شکيل آيس پک (ICE-PACK) را دست مي گيرند، قدم مي زنند و با خنده و شادي و بدون توجه به اطرافيان آن را راحت مي خورند!!
پدر بزرگ ها و مادر بزرگ هايمان هميشه به ما توصيه مي کردند وقت راه رفتن چيزي نخوريم، يا اگر مي خوريم هواي اطرافمان را داشته باشيم تا کسي ما را نبيند. مي گفتند اگر چيزي را بخوري که فرد ديگري با ديدن آن، همان خوراکي را بخواهد، دل درد مي گيريم(!) و يا به مرضي دچار مي شويم که نتوانيم ديگر از آن خوردني بخوريم! آن وقت ها کوچک تر بوديم و شايد نمي دانستيم آن توصيه ها به خاطر اين بوده است که هميشه يادمان باشد ما در حال زندگي در اجتماع هستيم و در تعامل متقابل با ديگران خوب است حواسمان باشد که آن ها هم حقي بر گردن ما دارند.
وقتي خيابان ها رستوران مي شوند!
امروزه اين يک نوع کلاس(!) محسوب مي شود که وقتي کسي ظرف هاي ذرت مکزيکي يا آيس پک (ICE - PACK) يا سيب زميني سرخ کرده را دست بچه سوسول ها و پولدارها (ما تائيد نمي کنيم که همه شان پولدار هستند) مي بيند بايد حتما در همان لحظه برود و آن را بخرد و بخورد و گرنه معده اش سوراخ مي شود! چون فکر مي کند، خوردن اين دست از تنقلات باعث مي شود همه با خود بگويند طرف چقدر به روز و UP TO DATE است!
پيش تر اما اين طور بود که وقتي جماعت و يا دسته اي از رفقا و دوستان مي خواستند دور هم باشند و مدت زماني را کنار يکديگر بگذرانند با هم مي رفتند به يک بستني فروشي، مثل بستني فروشي "اکبر مشدي" يا به جاي خوردن ذرت مکزيکي به کبابي "اکبر جوجه" يا اگر مي خواستند در خرج بيفتند و همديگر را مرام کش کنند، مي رفتند به يک پيتزا فروشي و دلي از عزا در مي آوردند و کلي هم بهشان خوش مي گذشت اما امروز تمام کوچه و خيابان شده است رستوران، شده است مکاني براي خوش گذراني و با هم بودن؛ يک ليوان ذرت مکزيکي در دست مي گيرند و از خيابان رد مي شوند. وقتي هم که ليوان را تا ته نوش جان کردند ظرفش را يک گوشه پرت مي کنند و انگار نه انگار که پيش از اين، ظرفي در دستشان بود که از تناول محتوياتش لذت مي بردند. حالا از ذوق و سيري همان ليوان چند لحظه پيش را زير ماشين هايي که با سرعت مثال زدني در خيابان هاي شلوغ رد مي شوند، به کام مرگ با صدا مي فرستند.
تب ذرت و آيس پک مثل سرطان در جامعه ريشه دوانده!
تا وقتي هوا سرد بود، دست گرفتن يک ليوان داغ (کوچک، متوسط و يا بزرگ) ذرت مکزيکي و خوردن آن، بسيار مزه مي داد و لذت بخش بود!
نکته جالب تر اينکه گران يا بد مزه و کثيف و غير بهداشتي بودنش هم، مهم نيست، بايد آن يک ليوان ذرت را مي خوردند. ممکن بود بتوانند با پول آن يک ليوان ذرت غذايي تهيه کنند که هم سيرشان (!) کند هم خواص بيشتري داشته باشد هم بتوانند در آرامش در گوشه اي بنشينند و غذايشان را ميل کنند اما خوردن يک ليوان ذرت قطعا کلاس بيشتري دارد!
بعد از ذرت مکزيکي و با آمدن فصل گرم، خريد ليوان هاي آيس پک (ICE - PACK) کلاس ديگري را براي کوچه ها و خيابان ها و ميدان شلوغ شهر هاي بزرگ مثل تهران رقم زده است.
به گزارش برنا، در روزهاي اخير فروشگاههايي با عنوان ICE PACK مثل قارچ در گوشه گوشه تهران و شهرهاي بزرگ ايران سر در آورده اند که در آن يک نوع بستني خاص با عنوان ICE PACK در دو نوع ويژه و معمولي به مشتريان ارائه مي شود.
سوال اين است که چرا بايد اين فروشگاه ها آن قدر زياد شوند در حالي که تک محصولي هستند و توليدات آن ها براي مردم هيچ سود و منفعتي ندارد.
از طرفي استقبال بالاي مشتريان نشان دهنده آن است که جامعه ما آماده و البته تشنه ارائه چنين محصولاتي است. توليداتي که رنگ و بويي از نو بودن را داشته باشد و از آن جايي که چيدمان و دکور اين مغازه ها زيبا و به سبک مدرن است براي مشتريان بسيار جالب توجه به نظر مي رسد. از جهت ديگر سيستم کاملا مکانيزه اين فروشگاه ها کنجکاوي بسياري از عابران را به خود جلب مي کند در حالي که محتوايي از آن ها به مردم عرضه مي شود، به اندازه اي که براي تزئينات داخلي مغازه ها هزينه صرف شده است، مفيد به فايده نيستند.
اين همان ارمغان غرب است که مدت ها آثار آن را به شکل فست فود fast foodمي بينيم و قرار است مدل هاي به روز شده آن را در در ظاهر خيابان ها شاهد باشيم!
خوردن اين خوراکي ها عاقبت به خيري ندارد
خوراکي هايي که امروز خوردنشان فقط در خيابان ها مد شده است شايد از نظر بار تغذيه اي خيلي براي بدن سود نداشته نباشد اما باز هم مردم براي خريد و خوردنشان سر و دست مي شکنند.
بنا بر اين گزارش، دکتر مهناز صادقي در اين باره مي گويد: سيب زميني هاي سرخ کرده که با سس قرمز مورد مصرف قرار مي گيرند با روغن هاي چند بار مصرف طبخ مي شوند که هم جلوي اشتها را مي گيرند و هم در دراز مدت مي تواند موجب سوء هاضمه و بيماري هاي گوارشي شوند و حتي به دليل نفوذ روغن هاي سوخته، احتمال ابتلا به سرطان را در مصرف کنندگان افزايش دهند.خوردن مستمر ICE-PACK نيز موجب چاقي مي شود و از طرفي شکلات ها و مواد رنگي استعمال شده به هنگام تهيه آن ها مي تواند عوارض پوستي ايجاد کند. ذرت هاي مکزيکي نيز به دليل داشتن سس زياد و کره (هرچند ذرت به تنهايي خواص بسياري را براي بدن به همراه دارد) موجب چاقي مي شود.
وي مي افزايد: اگر از تمام اين نکات بگذريم، خوردن به هنگام راه رفتن عواقب جبران ناپذيري دارد که شايد تا الان آن هايي که مواد غذايي بسته بندي را حين راه رفتن مصرف مي کنند، کمتر به آن توجه کرده باشند.
نگاهي به آداب غذا خوردن در دين و فرهنگ
در دستورات ديني و اسلامي ائمه سفارش زيادي براي غذا خوردن داشته اند: امام صادق(ع) مي فرمايد: دستهاي خود را قبل از غذا و بعد از آن بشوئيد که تنگدستي را برطرف و عمر را زياد مي کند. حضرت رسول (ص) نيز به کم نگاه کردن به صورت ديگران در هنگام غذا خوردن توصيه مي کند در حالي که وقتي در خيابان غذايي مصرف مي شود، فرد طبعا به واسطه حضور در مکاني شلوغ دائما در حال نگاه کردن به عابران و دوستان خود خواهد بود.
به گزارش برنا، از آداب غذا خوردن امام صادق(ع) نيز اين بوده است که به هنگام غذا خـوردن چهار زانـو مـى نشست. رعايت بهداشت را بـويژه به هنگام غذا خوردن بسيار مهم مى شمرد. هيچگاه درحـال راه رفتـن غذا نمـى خـورد.
همـواره به انـدازه غذا مـى خورد و از پرخـورى پرهيز مـى كـرد. در حالي که امروز يکي از مواردي که از غرب وارد رسومات ما شده است و بسيار هم مد شده است و طرفداران کلاني پيدا کرده است ايستاده غذا خوردن است.
حتي در مراسم ها و جشن هاي عروسي و وليمه هايي که ترتيب داده مي شود، غذا به صورت ايستاده سرو مي شود که هم با فرهنگ ايراني در تضاد است و هم جزو رسوماتي است که در آداب غذا خوردن در اسلام مذموم شمرده شده است.... |