ناظران سياسي و امنيتي در پاكستان معتقدند كه رئيس جمهور جديد پاكستان با اظهارات عجيب خود در زمينه سياست خارجي اسلامآباد زمينه نگراني ارتش اين كشور و از دست دادن حمايتهاي آن را فراهم ميكند.
تحليلگران و صاحبنظران سياسي بر اين نظرند كه "آصف علي زرداري" حدود يكماه پس از رسيدن به قدرت در كشورش با گافهاي خود در زمينه سياست خارجي اسلامآباد باعث از دست دادن حمايت ارتش پاكستان از خود ميشود.
خبرگزاري فرانسه طي گزارشي با اشاره به اين نكته نوشت: اذعان زرداري به توافق با آمريكا براي انجام حملات موشكي در مناطق مرزي پاكستان و عنوان اينكه هند هرگز تهديدي براي اسلامآباد نبوده، نگرانيهايي را در ارتش اين كشور ايجاد خواهد كرد.
زرداري همچنين با "زيبا" خطاب كردن "سارا پيلين"، معاون اول "جان مككين"، نامزد انتخابات رياست جمهوري آمريكا تعجب همگان را در پاكستان كه يك كشور اسلامي به شمار ميرود برانگيخت.
اكثر تحليلگران معتقدند عامل اصلي نگراني ارتش بيشتر به اظهارات زرداري در مصاحبه با روزنامه "وال استريت ژورنال" آمريكا بر ميگردد كه در آن وي هند را هيچگونه خطري براي پاكستان تلقي نكرد.
اين در شرايطي است كه كارشناسان يكي از پيششرطهاي موفقيت دولت جديد پاكستان به رهبري زرداري را حمايت ارتش اين كشور از وي عنوان كردهاند. با اين حال اگر ارتش پاكستان به واسطه نگراني خود از سياستهاي رئيس جمهور جديد اين كشور از وي پشتيباني نكند، زرداري با مشكلات و چالشهاي قابل توجهي در دولتش مواجه خواهد شد.
يكي از مهمترين ماموريت هاي فراروي دولت زرداري رفع مشكلات امنيتي به خصوص در مناطق مرزي پاكستان با افغانستان خواهد بود. اكثر قريب به اتفاق ناظران امنيتي در پاكستان موفقيت زرداري در اين زمينه را در گرو به دست آوردن حمايت كامل ارتش و سرويس اطلاعات پاكستان ميدانند.
"رفعت حسين"، استاد "دانشگاه دفاع ملي اسلامآباد" در اين باره ميگويد: افراد بسياري در ارتش و نهادهاي امنيتي هستند كه موضع زرداري را در قبال هند زير سئوال خواهند برد.
اما از سوي ديگر، مقامات هند از اظهارات زرداري به ويژه آن قسمت كه وي رهبر جدايي طلبان كشمير را تروريست ناميد، استقبال كردند.
"فرحتالله بابر"، سخنگوي حزب مردم پاكستان گفت: پاكستان و هند از سال 2004 مذاكرات صلح خود را آغاز كردهاند. اظهارات زرداري كاملا درست بود.
وي افزود: پاكستان به طور سياسي، ديپلماتيك و اخلاقي از حق ساكنان بومي كشمير براي تعيين آينده خود حمايت ميكند، اما كساني را كه از خارج به اين منطقه وارد شدهاند شبهنظامي ميداند. اما صاحبنظران بر اين باورند كه پس از سه مرتبه جنگ و شش دهه خصومت پاكستان با هند درباره كشمير، زرداري اين موضوع را كم اهميت شمرد كه ارتش پاكستان حساسيتهايي را درباره هند دارد.
خبرگزاري فرانسه به نقل از كارشناسان نوشت: "آياسآي"، سرويس اطلاعات پاكستان از سال 1996 تا 2001 از رژيم طالبان در افغانستان و اغلب از شبهنظاميان در منطقه جداييطلب كشمير حمايت كرد تا در رقابت با همسايه خود دستاورهاي استراتژيكي را كسب كند.
يكي از منابع ارشد امنيتي در پاكستان گفت كه اظهارات زرداري به وي در بهبود روابطش با ارتش كمكي نخواهد كرد. تمام تمركز ارتش اين است از خود در برابر هند محافظت كند.
او افزود: حرفهاي زرداري جدي و همراه با آمادگي نبوده است.
اين در شرايطي است كه زرداري از سوي مفسران برخي روزنامههاي پاكستاني به شدن مورد انتقاد نيز واقع شد.
اظهارات زرداري درباره هند همزمان با افزايش اين باور در محافل اطلاعاتي پاكستان صورت گرفت كه هند احتمالا در ناآراميهاي مناطق قبائلي پاكستان در نزديكي مرز با افغانستان دست داشته است
|