برژينسكي: آمريكا به سوي تغييرات گام برمي‌دارد
ایسنا , شنبه 18 آبان 1387 - ساعت 21:10

زبيگنيو برژينسكي مشاور امنيت ملي اسبق آمريكا، در مصاحبه با شبكه دويچه وله آلمان به بيان ديدگاه‌هايش در مورد پيروزي اوباما و چالش‌هاي پيش روي وي پرداخته است.

 

زبيگنيو برژينسكي مشاور امنيت ملي اسبق آمريكا، در مصاحبه با شبكه دويچه وله آلمان به بيان ديدگاه‌هايش در مورد پيروزي اوباما و چالش‌هاي پيش روي وي پرداخته است.
برژينسكي در ابتداي اين مصاحبه گفت: فكر مي‌كنم اين انتخابات در ابتدا پاياني بر دوران منفي سياست خارجي و داخلي آمريكا بود، اما پس از آن فكر مي‌كنم اين انتخابات نكات بسيار مثبتي را نيز به همراه آورد. يكي از اين نكات اين است كه آمريكا در حال حاضر خود را به عنوان يك جامعه جهاني قرن بيست و يكم تعريف كرد كه عضويت در اين جامعه نه بر اساس قوميت و رقابت است بلكه بر تقسيم ارزش‌ها به ويژه ارزش‌هاي جهاني و دموكراتيك بستگي دارد.
انتخاب رييس‌ جمهوري كه پدرش اهل كنيا است، دوران كودكي‌اش را در اندونزي سپري كرده است و از رقابتي بيرون آمده كه در آن تبعيض نژادي معنايي ندارد نشان مي‌دهد كه آمريكا در حال حاضر نمونه يك كشور دموكراتيك است و از سيستم حكومت بهره مي‌برد كه بر اساس اراده آزاد و تقسيم ارزش‌ها است.
متن اين مصاحبه به شرح زير است:

* به نظر شما آيا اين انتخابات وجهه آمريكا را بهبود خواهد بخشيد؟
برژينسكي: فكر مي‌كنم تمامي عكس‌العمل‌ها حتي از سوي دولت روسيه بسيار مثبت بوده است. فكر مي‌كنم نظرسنجي‌هاي عمومي نشان مي‌دهد كه يك حس رضايت عمومي در جهان وجود دارد كه باعث شده همه فكر كنند آمريكا در يك مسير جديد قرار گرفته است.

* آيا سياست خارجي آمريكا از تغييراتي كه اوباما بسيار درباره‌ آنها سخن گفته استقبال خواهد كرد؟
برژينسكي: تغييراتي ايجاد خواهد شد. مطمئنا تغيير در فلسفه سياست خارجي آمريكا در اولويت است. اما تغيير چشمگيري در ظاهر آن اعمال نخواهد شد. شما بايد سياست خارجي را به عنوان قايقي در جريان در دريا ببينيد. يك اقيانوس پيماي عظيم نمي‌تواند همانند يك قايق موتوري سريع مسيرش را تغيير بدهد. بنابراين براي آ‌مريكا امكان‌پذير نيست كه تمامي سياستهاي خود را يك به يك به طور چشمگير تغيير بدهد، اما فكر مي‌كنم تغيير عمده‌اي در محتوا و لحن آن ايجاد شود.

* انتخاب اوباما چه تاثيري بر روابط ميان اروپا و آمريكا خواهد گذاشت؟
برژينسكي: انتخاب وي مسير جديدي را در آغاز مذاكرات سازنده و مفيد مهيا مي‌كند. در اين قاره شريكي مهيا است كه مي‌تواند براي اروپا صحبت كند. اميدوارم كه اروپا در راستاي بيان يك سياست خارجي مشترك در اين قاره سريعتر گام بردارد. اين موضوع بسيار مهم است كه آلمان، فرانسه و انگليس تا جايي كه مي‌توانند با يكديگر هماهنگ شوند و سياست خارجي مشترك‌شان سياستي است كه آمريكا بايد به آن احترام بگذارد و با دقت به آن گوش فرا بدهد.

*در حال حاضر بزرگترين چالش‌هاي پيش روي اوباما چيست؟
برژينسكي: اول از همه، بحران اقتصادي كه تاثيرات سياست خارجي چشمگيري دارد. همچنين چالشي كه اجتناب ناپذير و جدي محسوب مي‌شود، جنگ افغانستان است و چالشي كه غير ضروري و اجتناب پذير است و بايد پايان يابد، جنگ عراق مي‌باشد. در ميان اين دو چالش موضوع هسته‌اي كره شمالي و ايران كه هنوز حل و فصل نشده ،وجود دارد كه بايد به طور جدي و مسوولانه آن را بررسي كرد.

* درباره افغانستان، اوباما خواهان تقويت ماموريت ناتو در اين كشور و افزايش نيروها است. كشورهاي اروپايي از جمله آلمان اعلام كرده‌اند كه هيچ تمايلي به اعزام نيرو ندارند.
آيا اين موضوع به نزاع بزرگي تبديل خواهد شد و آيا مي‌توان آن را حل و فصل كرد؟
برژينسكي: اگر ما با همديگر در افغانستان در جنگ به سر مي‌بريم، بنابراين فكر نمي‌كنم همه كارها بايد به يك طرف واگذار شود و طرف ديگر انجام ماموريت‌ها در مناطقي كه چالش‌هايي ندارند و هيچ مشكلاتي در آنجا وجود ندارد را انتخاب كند. اگر اين گونه باشد، نمي‌توان نام آن را يك شراكت و همكاري واقعي ناميد. اروپايي‌ها احساس مي‌كنند كه آنها مي‌توانند در اتخاذ تصميم‌ها شريك شوند، اما آمريكايي‌ها بايد مسووليت فشارها و درگيري‌ها را بر عهده بگيرند.


برژينسكي: اوباما نگفته كه قصد دارد نيرو به پاكستان اعزام كند، او گفته است مناطقي در حاشيه پاكستان وجود دارند كه گفته مي‌شود به احتمال فراوان القاعده در آنجا فعاليتهاي جدي دارد و در اين شرايط است كه پاكستان توانايي نشان دادن عكس العمل را ندارد. بدين جهت عكس العمل آمريكا تحت اصول دفاع شخصي قابل توجيه است. چون القاعده قصد ترتيب حمله ديگري به آمريكا را دارد.
زبيگنيو برژينسكي مشاور امنيت ملي اسبق دولت جيمي كارتر، در مارس 1928 در ورشو به دنيا آمد. وي در دهه 50 به عنوان يكي از كارشناسان برجسته غرب در امور شوروي سابق شناخته مي‌شد. در سال 1960 برژينسكي طي رقابتهاي انتخاباتي آمريكا به جان اف كندي در امور شرق اروپا مشاوره مي‌داد. برژينسكي كه به دنباله روي از سياست خارجي تند مشهور است، از سال 1977 تا 1981 به عنوان مشاور امنيت ملي آمريكا در دولت جيمي كارتر مشغول به فعاليت شد. وي هم اكنون در مركز مطالعات استراتژيك و بين‌المللي در واشنگتن مشغول به فعاليت است و به عنوان مشاور باراك اوباما نيز فعاليتهايي داشته است.




روزنامهء هموطن سلام http://www.hamvatansalam.com
آدرس خبر : http://www.hamvatansalam.com/news118453.html