ضربالمثل معروفي ميگويد: «در مورد كتاب از روي جلدش قضاوت نكن.»
اما خيلي از ما، افراد را ظرف مدت چند ثانيه از اولين برخورد ارزيابي ميكنيم. حتي اگر اين برخورد در حد نگاهي گذرا باشد، يكديگر را ميسنجيم. عقايد خود در باره اطرافيانمان را در مدت زماني كوتاه از برخوردهاي جديد شكل ميدهيم.
توجه كردن به لباسها، تزئينات، اخلاقيات، فرم بدن، نوع آرايش و... در اكثر موارد در گپهاي روزانه با دوستانمان تمام جوانب شخصيتي و ظاهري انسانهاي اطرافمان را زير و رو ميكنيم. حتي اگر با بعضي افراد بهطور اتفاقي آشنا شويم يا حتي ديگر آنها را نبينيم باز هم تاثير اولين برخورد در ذهن و خاطر ما نقش ميبندد.
همه مي دانيم كه بهوجودآوردن برخوردي جذاب در اولين ملاقات تاثير خوبي در رابطه شخصي يا كاري خواهد داشت. هنگامي كه تاثير اولين برخورد در ذهن فردي نقش ميبندد، معمولا تغيير آن، كاري بسيار دشوار است. ممكن است در اين ملاقات حتي يك كلمه هم با هم صحبت نكنيم ولي پس از چند ثانيه مخاطب ما قضاوتهايي در مورد ما خواهد كرد كه با صحبت كردن نميتوان آنها را تغيير داد.
نكته تعجب آور اين است كه، تحقيقات نشان داده مغز ما در زماني كمتر از 10ثانيه بعد از ملاقات شخص جديد تفكرات خود را در مورد فرد ملاقاتكننده شكل ميدهد، بدون اينكه حتي طرف مقابل سلام كرده باشد.
اما هرگز نبايد فكر كنيم ملاقات با يك فرد جديد كاري سخت و امتحاني بزرگ است. با استفاده از روشهايي ساده ميتوانيم در اولين برخورد اثر خوبي روي شخص مقابل بگذاريم.
لبخند زدن:
در اولين لحظه ديدار هيچچيز تاثير گذارتر از يك لبخند نيست. متبسم بودن باعث ميشود كه هميشه شاد و خوشحال بهنظر بياييم. بزرگي ميگويد: «لبخند و تبسم قدرتمندترين صلاح است. تو حتي ميتواني يخ را با تبسم بشكني.»
ارتباط چشمي:
چشمها پنجرههايي به سوي احساسات انسانها هستند. چشمها اسرار زيادي را درباره افراد بيان ميكنند. مهمترين مورد هنگام محاوره حفظ كردن ارتباط چشمي است. اين كار نشان ميدهد كه به صحبتهاي طرف مقابل توجه داريم.
زيبا و مرتب بهنظر رسيدن :
نكته ديگر در اولين برخورد، توجه به سر و وضعمان است؛ اينكه به ظاهرمان اهميت دهيم. قبل از يك ملاقات مهم يا پيشامد اجتماعي حداقل بايد لباسهاي خود را از پيش انتخاب كنيم.
اگر اين كار را براي آخرين لحظات نگه داريم گيج و عصباني خواهيم شد. اگر پوشش و ظاهري نامرتب داشته باشيم احساس خوبي نخواهيم داشت و اعتماد به نفس ما كم خواهد شد.
احوالپرسي و خوشامدگويي:
وقتي با فردي احوالپرسي ميكنيم سعي كنيم اين كار را از صميم قلب انجام دهيم و مانند اشخاصي نباشيم كه در برخورد اوليه احوالپرسي ميكنند ولي جواب طرف مقابل براي آنها اهميتي ندارد. در فرهنگهاي مختلف از روشهاي مختلف خوشامدگويي استفاده ميشود، دست دادن و... .
خوشامد گويي و احوالپرسي بايد انرژي مثبتي در مخاطب و حتي در خود ما ايجاد كند و پرانرژي و از صميم قلب باشد تا صميميت بيشتري بين ما و طرف مقابلمان ايجاد شود، حال اين خوشامد گويي به هر طريقي كه ميخواهد باشد.
گفتوگو :
گفتوگو مانند خياباني دوطرفه است كه در آن گوش دادن به اندازه صحبت كردن اهميت دارد. در يك ملاقات به سخنان طرف مقابل با علاقه و دقت گوش دهيم، همانطور كه دوست داريم ديگران به سخنان ما اهميت داده و گوش دهند. سهيم بودن در گفتوگو درست مانند سهيم بودن در ساير امور اجتماعي با ديگر افراد جامعه است. سعي كنيم در اولين ملاقات هميشه راجع به نكات مثبت سخن بگوييم. راستي آيا تا به حال با افرادي برخورد كردهايد كه در همان اولين ديدار دهان به گلايه از عالم و آدم باز ميكنند ؟ اولين اثر فكري در ذهن شما در مورد اين شخص چه بوده است ؟
هيچگاه در اولين ملاقات اينگونه برخورد نكنيم زيرا باعث منفي نگري در فرد مقابل خواهيم شد.
زبان:
نوع زبان گفتاري نيز يكي ديگر از مواردي است كه در هرچه بهتر پيش رفتن يك ملاقات نقش مهمي دارد. با زندگي در جوامعي چند زبانه افراد مختلف با زبانهاي محلي مختلفي را مشاهده ميكنيم.
تا به حال دقت كردهايد كه اغلب افراد با قرار گرفتن در يك جامعه گروهگروه ميشوند و تمايل به صحبت كردن به زبان (لهجه) محلي خود را پيدا ميكنند. ولي در يك گروه اجتماعي كاري يا دوستانه اين عمل برخوردي بيادبانه محسوب ميشود.
اگر در جمعي دوستمان به لهجه محلي مان شروع به صحبت كرد بهترين و درستترين برخورد اين است كه به او مودبانه تذكر دهيم كه بهتر است به زبان معمول در جمع به گفتوگوي خود ادامه دهد، چون افراد ديگر گروه، لهجه محلي ما را متوجه نميشوند. توجه و ارزش دادن به اين نكات بهنظر كوچك، باعث ميشود كه اثر اين برخورد تا مدتهاي طولاني در ذهن و خاطره ديگر افراد گروه باقي بماند.
چگونگي صحبت با تلفن همراه:
فناوريها و ابزارهاي جديد روي شخصيت ما سايه انداخته است. چه بسا چگونگي استفاده ما از اين ابزار بعد وسيعي از شخصيت ما را نشان ميدهد.
در واقع از روزي كه تلفن همراه وسيلهاي جداييناپذير در زندگي روزمره ما شده است، زنگ تلفن همراه در يك ملاقات رسمي و يا گردهمايي خصوصي در نحوه شناساندن ما به اطرافيان تاثيرگذار است. صداي زنگ تلفن، صداي ما در حال صحبت كردن با آن و زمانهايي كه آن را در حالت سكوت قرار ميدهيم در برخوردها و جلسات ما، چيزي است كه از چشم مخاطبان دور نميماند.
شاد باشيد:
اگر ظاهري شاد و آرام داشته باشيم، اطرافيانمان به طرف ما جذب شده و به ايجاد ارتباط با ما علاقهمند ميشوند زيرا ما را پر از عشق به زندگي، سر حال و شاداب مييابند كه از طريق مكالمه و دوستي با ما اين انرژي مثبت به آنها منتقل ميشود. |