"ميرحسين موسوي" داوطلب انتخابات دهمين دوره رياست جمهوري با تاكيد بر اينكه نمي توان گفت همه كارهاي دولت نهم خوب نبوده است، از برنامه خود براي پيگيري بهتر و محكم تر طرحهايي نظير واگذاري سهام عدالت و اجراي طرح مسكن مهر در صورت پيروزي در انتخابات خبر داد.
نخست وزير دوران دفاع مقدس كه عصر امروز شنبه انتشار يافت، گفت:" در مورد سهام عدالت هم چون وعده دولت است نمي توان از آن عقب نشيني کرد و اين سهام در دست مردم باقي خواهد ماند ولي تکميل خواهد شد و پايه هاي محکم تري براي ادامه اين پروژه طراحي خواهم کرد".
وي در باره طرح مسكن مهر كه هنوز در مراحل اوليه قراردارد و پروژه هاي آن نيمه تمام مانده است، اظهارداشت: هيچ ترديدي در ادامه دادن اين طرح ندارم اما مي توان طرح مسکن مهر را با طرح هاي ديگري نظير مشارکت با تعاونيها تکميل کرد.
موسوي در باره موضوعاتي نظير بنزين، اصلاح يارانه ها و سهميه بندي سوخت نيز گفت كه در اصل مسئله هيچ ترديدي وجود ندارد اما "لايحه هدفمند کردن يارانه ها " بايد در قالب يك بسته گسترده و هماهنگ و به صورت تدريجي و ملايم اجرا شود تا قشرهاي مستضعف را تحت فشار قرار ندهد و مشكلات را بيشتر نكند.
به عقيده وي، آنچه که اکنون در باره لايحه هدفمندكردن يارانه ها مطرح است نتيجه اي جز اينکه قشرهاي پايين جامعه را در شوربختي و فقر بيشتري غوطه ور کند، نخواهد داشت.
موسوي همچنين گفت كه سفرهاي استاني دولت را هم با شكل و ساختاري جديد و متفاوت ادامه خواهد داد:" به صراحت مي گويم من مردم را دنبال ماشينم نمي دوانم."
متن كامل اين مصاحبه را پيش رو داريد:
* رويکرد "يامن يا مير حسين" که آقاي خاتمي مطرح کرد در ادبيات سياسي مورد توجه قرار گرفت و خود شما هم به نوعي با بيان اينکه اگر خاتمي تا آخر مي ماند با ايشان رقابت نمي کردم آن رويکرد را تکرار کرديد. اما بعد از انصراف آقاي خاتمي اين رويکرد به "يا ميرحسين يا کروبي" تبديل نشد . دليل اين مسئله چيست؟
- در رابطه با آقاي کروبي بايد بگويم ايشان از دوستان خيلي خوب بنده هستند و رابطه خيلي خوبي با هم داريم. معتقدم چهره هاي انقلابي و سياسي کشور روابط خوبي با هم دارند و من فکر نمي کنم بين من و آقاي کروبي يا خاتمي مشکلي باشد، ادامه طبيعي رقابتها و جريانات همين است که مي بينيم.
- آيا احتمال انصراف يکي از شما در آستانه انتخابات وجود دارد ؟
-من چيزي در مورد انصراف ايشان نشنيدم و خود من هم قطعا انصراف نخواهم داد.
* شما نقدهاي بسياري بر وضع موجود در دولت نهم داريد. اما آيا نکات مثبت و قابل توجهي درعملکرد دولت نهم نمي بينيد که آن را تائيد و ادامه بدهيد؟
- در جواب اين سئوال شما نکته کلي تري مي گويم که از قبل و پيش از آنکه کانديداي رياست جمهوري بشوم به آن اعتقاد داشته ام ، ضمن اينکه اين مسئله به دولت نهم باز نمي گردد. بر اين باورم هر دولتي که مي آيد مسئوليتهايي دارد، تصميماتي مي گيرد و حوزه اقتداري دارد. تا زماني که يک دولت بر سر کار است و به وظايف خود عمل مي کند دولتهاي بعدي اگر با دولت قبل موافق و يا مخالف باشند مجبورند تعهدات دولت سابق را انجام دهند در حالي که اگر اين قاعده نباشد قوامي در جامعه ايجاد نخواهد شد. اين روند در همه کشورهايي که در آن قانون حکمفرما است ، جاري است و نبايد با حالت کينه ورزي با اين موضوع برخورد کرد.
در قدم اول دولت فعلي هرکاري کرده و هر وعده اي داده باشد، دولت بعدي که سرکار مي آيد بايد به اين وعده ها عمل کند. در دولت فعلي هم کارهايي نظير سفرهاي استاني، بکارگيري سياست "رودرو با مردم"، شعارهاي عدالت محور و امثال اينها انجام شده است، ولي به سئوال شما که قبلا نيز در يکي از سفرهايم از من پرسيده شده است اينطور جواب مي دهم : " معلوم است که من در دولت آقاي احمدي نژاد حسنهاي زيادي مي بينم، چرا نبينم؟ اما اين حسنها دائما در طول شبانه روز از طريق صدا و سيما اعلام مي شود در حاليکه من فقط کمتر از دوماه فرصت دارم نقدهاي خود را بگويم."
من اصراري ندارم که خداي ناکرده بگويم اقداماتي که انجام مي شود با نيتهاي خير خواهانه همراه نيست. اما فکر مي کنم در بعد کلان قضييه اشکالاتي وجود دارد به طوري که هم در سياست خارجي و هم در سياست داخلي اين ايرادها وارد است، همين رفتن به ژنو که به عنوان اقدامي حماسي در داخل مطرح شد از جمله انتقادات من است. با اين توضيح که هيچ کس راضي نيست رئيس جمهور کشور که سمبل نظام و مردم ما است مورد اهانت قرار بگيرد . معتقدم اين حادثه قابل پيش بيني بود و مسئولان نبايد در جايي که احتمال خطر مي رود و يا منافع کشور به خطر مي افتد حضور پيدا کنند.
تاکيد مي کنم ميل به گفتن مواضع حق کشور و دفاع از آنها و يا مثلا ايستادن بر سر شعارهاي اصلي انقلاب خوب است، ولي من در نحوه اجراي اين سياستها با دولت اختلاف نظر دارم.
* برخي مسئولان دولت نهم مطرح کرده اند که اقداماتي مثل سفراستاني و سهام عدالت ، مسکن مهر و ... را دولت بعدي هم بايد انجام دهد. آيا شما اين ديدگاه را قبول داريد و در صورت رئيس جمهور شدن اين رويه را دنبال مي کنيد؟
- من سفرهاي استاني را ادامه مي دهم اما با شکل و ساختار جديد و متفاوت. به صراحت مي گويم من مردم را دنبال ماشينم نمي دوانم، در مورد سهام عدالت هم چون وعده دولت است نمي توان از آن عقب نشيني کرد و اين سهام در دست مردم باقي خواهد ماند ولي تکميل خواهد شد و پايه هاي محکم تري براي ادامه اين پروژه طراحي خواهم کرد.
بر اين باورم در مورد موضوعاتي نظير بنزين، اصلاح يارانه ها و سهميه بندي در اصل مسئله هيچ ترديدي نيست ولي بحث اجراي دفعي اين مسئله تحت عنوان "لايحه هدفمند کردن يارانه ها " مي تواند شوک آفرين باشد و قشرهاي مستضعف را تحت فشار قرار داده و مشکلات را بيشتر کند به همين دليل در اين زمينه من تابع يک برنامه تدريجي و ملايم چندساله هستم.
در اين که فربه کردن طبقه متوسط به نفع همه است ترديدي نيست. در واقع امکان حمايت از مستضعفان و اجرايي سياستهايي که سطح زندگي آنها را افزايش دهد هنگامي امکانپذير است که دهکهاي پايين کم شوند. بنابراين بايد در جريان اين سياست کلان هدفمند کردن يارانه ها را در يک بسته گسترده و هماهنگ پيگيري کرد. اما آنچه که آکنون مطرح است نتيجه اي جز اينکه قشرهاي پايين جامعه را در شوربختي و فقر بيشتري غوطه ور کند نخواهد داشت.
* نظرتان درباره طرح مسکن مهر چيست ؟
- هيچ ترديدي در ادامه دادن اين طرح ندارم اما مي توان طرح مسکن مهر را با طرح هاي ديگري نظير مشارکت با تعاونيها تکميل کرد.
* بخشي از اصولگرايان که منتقد سياست هاي دولت نهم هستند ، صراحتا از شما اعلام حمايت نکرده اند. به نظر مي رسد اين عده در خصوص موضع گيري صريح شما در برخي از موارد مانند ميزان التزام شما به ولايت فقيه و چگونگي رابطه با رهبر معظم انقلاب، مرزبندي با طيف ملي- مذهبي و مرزبندي شما با طيف راديکال سازمان مجاهدين انقلاب و حزب مشارکت به نتيجه قطعي نرسيده اند.
- در مورد ولايت فقيه مواضع خودم را اعلام کرده ام. در مورد ملي- مذهبيها هم چندين بار از من سئوال شده که با صراحت جواب داده ام اما براي اينکه خداي ناکرده ظلمي نکرده باشم بايد بگويم بخشي از نيروهاي ملي ــ مذهبي که اصولا مذهبي نيستند مثل جبهه ملي اصلا به من ربطي ندارند.
در مورد طيف نهضت آزادي وافرادي نظير مرحوم بازرگان و مهندس سحابي معتقدم آنها بخشي از نيروهاي فعال مذهبي و مبارز در قبل از انقلاب بودند که در کنار نيروهاي مبارز ديگر مثل شهيد بهشتي عليه رژيم شاه مجاهدت مي کردند که اول انقلاب اختلافاتي بين اين طيفها در مورد ولايت فقيه، منافقين و جنگ موجب قطع همکاري سياسي آنها و نيروهاي خط امام شد.
در آن زمان تمامي نيروهاي حامي نظام خط امامي بودند و بنده هم جزو کساني بودم که در حزب جمهوري، شوراي انقلاب و روزنامه جمهوري حضور داشتم. در مراتب بعدي هم اين مرز بندي و خط بندي ادامه پيدا کرد ولي اينکه اين افراد به کفر و الحاد متهم بشوند را قبول ندارم چرا که آنها بالاخره آدمهاي مذهبي هستند و به کشور علاقه دارند و اختلاف من با آنها مربوط به مسائل سياسي است.
اما در مورد مرزبندي بين نيروهاي اصلاح طلب و اصولگرا ، من هيچ نوع مرزبندي قائل نيستم . به طور مستقل کانديد شدم و از همه نيروهايي که به قانون اساسي و رهبري وفادار و خواهان پيشرفت کشور هستند استفاده خواهم کرد و با همه آنها دوست و رفيق هستم.
* خيلي ها معتقدند ايده معرفي اعضاي کابينه در زمان مبارزات انتخاباتي، در روشن شدن افکار عمومي بسيار موثر است. آيا شما هم از اين ايده استفاده خواهيد کرد؟
- اگر ما يک نظام حزبي داشتيم، اين روش که هر نامزدي معاون اول و وزراي خودش را معرفي کند موثر و مفيد بود اما اکنون به دليل نداشتن حزب و بالا بودن فضاي تخريب متاسفانه امکان اين اقدام براي من وجود ندارد.
* راهکاري براي مقابله با تخريبهاي سياسي که در سالهاي اخير در کشور ما شدت گرفته و حتي سازماندهي شده سراغ داريد؟ منظور ما بداخلاقي هاي عمومي در فضاي رقابت سياسي است.
- به نظر مي رسد بايد اخلاق عمومي را بيشتر رعايت کنيم و شفافيت ايجاد کنيم، تخريبها شايد در کوتاه مدت اثر بگذارد ولي روز به روز وجهه اش در بين مردم کمرنگ تر مي شود و اثربخشي اش کمتر مي شود. مردم متوجه مي شوند که پشت اين تخريبها صداقتي وجود ندارد.
در گذشته اينطور بود که اگر به کسي اتهامي زده مي شد خيلي نبايد سعي مي کرد اين اتهام را از دوش خود بردارد چون يک نوع مراعات عمومي نسبت به اين قضيه وجود داشت ولي در وضعيت فعلي به دليل آنکه مردم بيش از حد شاهد تخريبها هستند خيلي راحت اين مسائل را قبول نمي کنند.
شايد راه حل مقابله با اين تخريبها اين باشد که اينقدر تخريب بکنند که کلا بي اثرشود و جامعه به واقعيتها بازگردد. اما به هرحال ما آدمهايي هستيم که اعتقاد به خدا و آخرت داريم بنابراين کساني که مبادرت به چنين کارهايي مي کنند خوب است به آخرت خود هم توجه کنند.
* شما گفتيد که اگر آرا بيش از 24 ميليون باشد، برنده هستيد، منشاء اين تحليل شما کجاست ؟
ـ برداشت من از اين گفتار کلي بود. معتقدم هرچه آرا بيشتر باشد وضعيت بهتري در کشور ايجاد خواهد شد و ما مي توانيم دستاوردهاي انقلاب را بهتر حفظ کنيم. براي ما شايسته نيست که گفته شود در استاني فقط 30 درصد راي داده اند. هميشه افتخار ما اين بوده که بالاي 70 درصد مشارکت داشته ايم بنابراين آنچه که بايد به عنوان هدف همه جناحها و احزاب سياسي مد نظر قرا گيرد مشارکت حداکثري مردم است. از سوي ديگر احساس مي کنم هر چه آرا بيشتر باشد شانس افرادي مثل بنده بيشتر خواهد بود.
* پيش بيني شما در مورد يک مرحله اي و يا دو مرحله اي شدن انتخابات چيست؟
- به نظر من شرايط خيلي روشن نيست و فضاي انتخاباتي به سرعت در حال تغيير است.
* اگر انتخابات به مرحله دوم برسد و شما و آقاي احمدي نژاد به مرحله دوم برويد احتمال پيروزي خود را چقدر مي دانيد؟
- خوب هر کس به خودش خوشبين است ، بنابر اين من فکر مي کنم ما برنده خواهيم شد.
* اگر شما رئيس جمهور شويد اول به ديدار چه کسي ميرويد ؟
- طبيعي است که اول به ديدار رهبر معظم انقلاب مي روم.
* و اولين تصميم شما چه خواهد بود؟
- سازمان مديريت را احيا مي کنم.
* حاضريد با احمدي نژاد به طور زنده در تلويزيون مناظره کنيد؟
- ما بيش از اندازه داريم حرف مي زنيم در حاليکه عملکردها در معرض ديد مردم است . گمان نمي کنم مناظره تلويزيوني راه حل مناسبي باشد و خيلي بر فضاي جامعه براي تدبر کمک نمي کند. اين بدين معني نيست که از مناظره گريزان باشم بلکه همين مصاحبه ها و اظهار نظرها هم نوعي مناظره است.
* چرا در سالهاي اخير خيلي کم به مجمع مي رفتيد؟
- من يک دوره به دليل اينکه فضا را خيلي مفيد نمي دانستم نرفتم ، اما در دوره جديد فکر مي کنم بيشتر مفيد هستم و فعالانه شرکت دارم.
* چرا؟
- با توجه به سياستهاي کلي که مطرح است فکر کردم مي توانم ديدگاه هايم را در قالب آن مطرح کنم ، به همين دليل، حضوري نسبتا منظم در جلسات دارم.
* شما اگر رئيس جمهور شويد سه سال بايد با مجلس هشتم کار کنيد. اگر مصوبات مجلس خلاف نظر جنابعالي باشد به آن پايبند هستيد يا نه؟
- مجلس هر چه تصويب کند دولت بايد اجرا کند. به طور کلي دولتها بايد حتما با مجلس تعامل کنند. من خودم با سه مجلس کار کردم مي دانم که مجلسها تفاوتهاي زيادي با هم دارند و يک نوع حيثيتي براي خود قائل هستند که دولتها بايد آن را به رسميت بشناسند و با آن کار کنند.
البته مجلسي که فکرش به دولت نزديک باشد خيلي مي تواند به دولت کمک کند. ولي تنها شرط نيست ممکن است يک مجلس خيلي با دولت نزديک باشد ولي دولت نتواند تعامل خوبي با آن داشته باشد.
* با نقدهاي رسانه اي چه خواهيد کرد؟
قواعد بازي اين است که بپذيريم.
* همه نقدها را؟
- همه نقدها را. حد و مرز ما قانون است. دائم همه اشاره مي کنم. شعار من هم "ايران پيشرفته با قانون، عدالت و آزادي " است. دولتها بايد تحمل زيادي براي شنيدن نقدها داشته باشند.
|