تب سريال جومونگ در کشور سبب شده اين سريال به سوژه برخي از رسانه ها و حتي سريال ها تبديل شود تا جايي که سريال مسافران نيز اين روزها با زباني طنز گرايش مردم به اين سريال و معضلات آنرا بيان مي کند.
سريال مسافران به کارگرداني رامبد جوان را مي توان يکي از موفق ترين سريال هاي طنز در سال 88 ناميد. اين سريال علاوه بر طنز کلامي و بدني، از بيان نقد نيز بي بهره نمانده و معضلاتي همچون پشت ميز نشيني، بکاربردن الفاظ نادرست و پرداختن به حريم خصوصي و ... را مطرح کرده است. اما اين سريال علاوه بر اين نقدها، اين روزها دم از جومونگ مي زند که در نوع خود جالب است. استفاده از صحنه هايي که در آن بر ديدن جومونگ در ساعتي خاص تاکيد مي شود به گونه اي که شخصيت هاي سريال کار خود را براي ديدن جومونگ رها مي کنند و صحنه هايي از اين قبيل، جالب توجه و البته قابل تامل است.
نکته اينجاست اگر اين سريال همانند موضعاتي که پيش از اين به چالش کشيده در پي نقد تب جومونگ در کشور باشد مطلوب است.
ديالوگ هايي که بين شخصيت هاي سريال مسافران درباره جومونگ رد و بدل مي شود بيشتر گرايش سريال را به سمت نقد اين سريال نشان مي دهد هرچند که تعداد ديالوگ هايي که جومونگ را هدف قرار مي دهند آنچنان زياد نيست.
مسلم آنکه دقيقا مشخص نيست بخش هاي جومونگي سريال مسافران در جهت نقد گرايش بيش از اندازه مردم به اين سريال باشد. بايد منتظر ماند تا با گذشت بخش هاي بيشتري از اين سريال موقعيت طنزهاي مربوط به جومونگ مشخص تر شود.
چنانچه پرداختن به جومونگ تنها براي خنده باشد ناخواسته به تبليغ اين سريال دامن مي زند و اينگونه تب جومونگ روز به روز داغ تر مي شود که اين مطلوب نيست. البته با درايتي که از برادران قاسم خاني و رامبد جوان سراغ داريم نقد جومونگ بيشتر در دستور کار سريال مسافران قرار دارد.
به نظر مي رسد مسافران تلاش مي کند تا معضلات بسياري را که اين روزها سريال جومونگ در جامعه ايجاد کرده نشان دهد. با پخش اين سريال بسياري از مردم کار خود را براي ديدن اين سريال کره اي رها مي کنند و بسياري از سريال هاي ايراني نيز بدليل پخش جومونگ ديده نمي شوند. نقد چنين معضلاتي در شرايط کنوني مطلوب بوده و مي تواند تاثير گذار باشد.
متاسفانه جومونگ اين روزها بر زندگي مردم ايران سايه افکنده است و بازار فروش لوح هاي فشرده سانسور نشده آن را بسيار داغ کرده است.
محبوبيت جومونگ کار را بجايي رسانده که بسياري از شرکت هاي کره اي و حتي داخلي نيز براي تبليغات خود در کشور استفاده مي کنند. به طور نمونه يکي از شرکت هاي کره اي که لوازم صوتي و تصويري توليد مي کند در تبليغات خود در مطبوعات از تصوير عاليجناب جومونگ بعنوان نماد شرکت خود استفاده مي کند. شايد بعيد نباشد که در روزها، هفته ها و شايد ماه هاي آينده کالايي به نام جومونگ هم وارد بازار شود و اينگونه اهداف اقتصادي پخش اين سريال و خوش خدمتي صدا و سيما به کره اي ها خود را نشان دهد.
شايد تلخ ترين حادثه اي که بر اثر جومونگ در کشور اتفاق افتاد مرگ دختر 4 ساله اي بود که بدليل سهل انگاري خانواده اش جان خود را از دست دارد. اين خبر چندي پيش توسط برخي رسانه ها منتشر شد و تعجب همگان را بر انگيخت. بر اساس اين خبر ماجرا از اين قرار بوده که کودک 4 سالهاي که به همراه خانواده اش براي تفريح به فضاهاي اطراف آباده رفته بود بهعلت تعجيل اعضاي خانوادهاش براي تماشاي سريال «جومونگ»، در بيرون شهر آباده جا مانده و در تنهايي و تاريکي شب جان خود را از دست داده بود. اين خانواده با نزديک شدن زمان پخش جومونگ با عجله خود را آماده بازگشت کرده سوار خودروهايشان شده و براي رسيدن به پخش سريال با دستپاچگي صحرا را ترک و به منزل مراجعه ميکنند. خانوادهها هر کدام به خانه خود رفته و سريال را ميبينند. چند ساعت بعد در آخرين ساعات شب، يکي از خانوادهها با خانواده ديگر تماس گرفته و ميگويد که تصميم دارند براي برگرداندن دخترکشان به منزل آنها بروند. اما خانواده ديگر اعلام ميدارد که کودک با خودروي آنها نيامده و در نهايت معلوم ميشود که دختر بچه 4 ساله را از هول نرسيدن به پخش سريال جومونگ در بيابان جا گذاشتهاند. دو خانواده با دستپاچگي به بيرون شهر رفته و منطقهاي را که از آن مراجعت کرده بودند جستجو مينمايند و دخترک بيچاره را پشت يک تخته سنگ در حاليکه بهخود پيچيده شده و جان باخته بود، مييابند. داستان ديگر داستان عشق جواني به سوسانو است که در نهايت به دليل مخالفت پدرش با ازدواج وي با اين بازيگر سريال جومونگ به خودکشي اين جوان منجر مي شود.
موضوع خوب يا بد بودن جومونگ نيست. بلکه اين است که در حال حاضر پرداختن و بيش از اندازه بها دادن به چنين سريال هايي سبب مي شود که علاوه بر مسلط شدن فرهنگ آسياي شرقي و قالب شدن الگو هاي فرهنگي آن، معضلات ديگري نيز گريبانگير جامعه ما شود از اين رو بيان اين معضلات با کلام طنز مي تواند بر روي مخاطبان بسيار موثر باشد و مخاطبان را از معضلات موجود مطلع کند.
|