هموطن_بر کسي پوشيده نيست که صنايع مخابراتي و ارتباطي روز به روز در حال پيشرفت بوده و در آينده اي نزديک، افزايش تقاضاي کاربران براي استفاده از اين ابزارهاي پيشرفته، سرمايه گذاران زيادي را در تمامي دنيا به سمت فعاليت در اين حوزه ترغيب مي کند به صورتي که در حال حاضر اقتصاد جهاني در حال سرمايه گذاري بر روي يکي از بزرگترين فناوري هاي مخابراتي است. اين تکنولوژي که از آن به عنوان انقلاب بزرگ ديگري در صنعت مخابرات ياد مي شود و با فناوري اطلاعات (IT) نيز تعامل دارد، در آينده اي نزديک، تغييرات زيادي در الگوي زندگي جامعه بشري به وجود خواهد آورد. اين فناوري مخابراتي، همانند بسياري از فناوري هاي پيشين اين حوزه، بر پايه يکي ديگر از نوآوري هاي جديد مخابرات يعني " فناوري باند پهن مبتني بر ارسال بسته اي" که زمان زيادي از ارايه آن نمي گذرد، طرح ريزي شده و بر مبناي مفاهيم اساسي سلف خود يعني ADSL ،SDSL و يا به طور کلي DSL (خطوط ديجيتال مشترکين) گسترش يافته است، تلويزيون اينترنتي يا IPTV نام دارد. تلويزيون هاي اينترنتي (IPTV) به کاربران اينترنت باند پهن اين امکان را مي دهند که با استفاده از کامپيوترهاي شخصي خود به سرويس هاي تلويزيوني شامل برنامه هاي زنده و ساير برنامه هاي ويدئويي دسترسي داشته باشند. در ضمن مشترکين مي توانند با اضافه کردن واسط هاي مخصوص Set-Box به تلويزيون هاي خانگي خود، از طريق آنها نيز از سرويس IPTV استفاده کنند.
ساختار پخش برنامه ها در تلويزيون هاي اينترنتي با تلويزيون هاي کابلي (Cable TV) ، بسيار متفاوت است؛ بدين صورت که در IPTV کانال مورد علاقه يک کاربر خاص ( کانالي که کاربر از طريق کامپيوتر يا دستگاه تلويزيون خود آن را انتخاب مي کند) از ميان بسياري ديگر از کانال هايي که توسط تجهيزات انتهايي تامين کنندگان تلويزيون اينترنتي ارائه مي شود، براي آن مشترک پخش خواهد شد. بنابراين ساختار IPTV نياز به پشتيباني از حجم زيادي از پهناي باند به صورت 24 ساعته ندارد و تنها کافيست که تامين کنندگان سرويس هاي تلويزيون اينترنتي از پهناي باند يک کانال مشخص که توسط يک در خواست از طرف مشترک در هر يک از ساعات شبانه روز مشخص مي شود، پشتيباني کنند.
تحليلگران و کارشناسان شرکت هاي مخابراتي پيش بيني مي کنند که در آينده تمامي تلويزيون ها، تلويزيون هاي اينترنتي خواهند بود. همچنين تخمين زده مي شود که تا سال 2010 تقريبا 26 ميليون خانه در اروپا از سرويس هاي تلويزيون شبکه اي استفاده کنند.
از طرف ديگر، سرعت اتصال در باند پهن، ظرفيت و تعداد مشترکين، روز به روز در حال افزايش است و همزمان با آن ارائه تکنولوژي هاي بهتر در زمينه فشرده سازي ويدئويي باعث شده است که پخش برنامه هاي ويدئويي از طريق تکنولوژي باند پهن بيشتر مورد توجه قرار بگيرد.
تلويزيونهاي اينترنتي نه تنها به مردم اجازه مي دهد که از خطوط اينترنت پر سرعت خود استفاده بيشتري داشته باشند بلکه فرصتي براي شرکتهاي تامين کننده خدمات اينترنت پر سرعت به وجود مي آورد تا با ارائه بيشتر اين سرويس ها درآمد بيشتري کسب کنند. اين درحالي است که از ديدگاه تئوريک هر فرد يا شرکتي که داراي سرور (Server) باشد مي تواند خود را به عنوان يک سرويس دهنده IPTV معرفي کرده و اقدام به ارائه آن نمايد. البته طبيعي است که ارائه کانالهاي بيشتر به فضاي سرور بيشتري نياز خواهد داشت.
نکته ديگر اينکه در محيط تلويزيون اينترنتي، همه چيز در دسترس کاربران است، بدين معني که کاربر مي تواند بيش از 250 کانال را در راهنماي برنامه هاي خود (IPG) در اختيار داشته باشد البته آنها به صورت 24 ساعته پخش نخواهند شد. ( برنامه ها تنها زماني که کاربر درخواست پخش آنها را داشته باشد، پخش مي شوند.) در عوض کاربران مي توانند واسط Set-Box خود را بر روي يک کانال خاص تنظيم کرده و برنامه ها را به صورت مجزا دريافت کنيد. بنابراين در محيط تلويزيون اينترنتي دايره انتخاب کاربر نامحدود است و تعداد زيادي برنامه ويدئويي (VOD) نيز در دسترس قرار خواهد داشت.
در پايان بايد به اين نکته نيز اشاره کرد که تنها محدوديتي که در اين حوزه مي تواند وجود داشته باشد، مربوط به تعداد سرورها (يعني تعداد تامين کنندگان سرويس تلويزيون اينترنتي) و يا نحوه سياست گذاري افراد و شرکتها در ارائه اينگونه سرويس ها خواهد بود.
|