«وبا» به عنوان نخستين بيماري تهديدكننده سال 84 در ايران درحالي تا كنون 80 نفر را مبتلا كرده است كه طبق آخرين اپيدمي گزارش شده در كشور در سال 77، 11 هزار نفر را از تمامي استانهاي كشور مبتلا كرده بود. همچنين در سال 78 حدود یکهزار مورد ابتلا به وبا تاييد و طي 4 سال اخير نيز به طور متوسط 100 مورد وبا در كشور گزارش شد.
از سويي ديگر آخرين موارد گزارش شده اپيدمي وبا در جهان به سال 1992 ميلادي بازميگردد كه در بنگلادش و جنوب آسيا و سال 1994 در زئير شماري را مبتلا كرد.
امسال نيز در افغانستان - از همسايههاي شرقي ايران - مواردي از وبا گزارش شد.
وبا از بيماريهاي عفوني قديمي است كه تا كنون 7 بار در جهان شیوع یافته است. آخرين حمله وبا در سال 1961 ميلادي و با بيوتيپ جديد التور بود. اين در حالي است كه شناسايي التور به سالهاي دور برميگردد، ولي بروز آن در سال 1961 و در آخرين حمله وسیع وبا بوده است. «وبا» یکی از بيماريهاي بومي ايران محسوب ميشود و نزديك به 40 سال است كه در كشور ما وجود دارد، به طوري كه قانون مصوب سال 1322 مجلس ايران، پزشكان را ملزم كرد تا در صورت مواجهه با اين بيماري موارد را فورا گزارش كنند.
ويژگي مشخص وبا آغاز ناگهاني اسهال جهنده بدون فشار و آبكي است كه به دنبال آن استفراغ، كم آب شدن سريع، گرفتگي ماهيچهها و كم شدن ادرار فرا ميرسد. ميزان كشندگي بيماري در صورت عدم جايگزيني سريع مايعات و الكتروليت بدن 30 تا 40 درصدست.
راه انتقال
انتقال وبا از انسان به انسان از راههاي زير صورت ميگيرد:
آب آلوده به مدفوع (منابع آب بدون نظارت) شامل: استخرها و ...، آشاميدني و خوراكي آلوده.
شايان ذكر است خوردني و آشاميدني آلوده با همهگيري وبا رابطه مستقيم دارد، شيردادن كودكان با بطري يك عامل خطر چشمگير براي خورندگان آن است.
وبا را هرچه سريعتر درمان كنيد
دكتر عبدالرضا سودبخش متخصص بيماريهاي عفوني با اعلام اين كه احتمال مرگ مبتلايان به «وبا» در صورت كنترل و درمان كمتر از يك درصد است، همچنين هشدار داد: در صورتي كه بيماران درمان نشوند احتمال مرگشان به بالاي 60 درصد ميرسد.
وي با هشدار نسبت به اين كه احتمال همهگيري وبا بسيار بالاست، خاطرنشان كرد: اين تعداد ابتلا در كشور مقدمهاي براي اپيدمي است و احتمال دارد كه تا 2 هفته آينده همه تختهاي بيمارستانها از بيماران پر شود.
اين متخصص به شهروندان توصيه كرد كه نكات بهداشتي را رعايت كنند و از مصرف ميوه و سبزي آلوده قويا خودداري كنند.
موارد ابتلا به بیماری وبا به 80 مورد رسیده است
رئیس اداره بيماريهاي منتقله از آب و مواد غذايي وزارت بهداشت، اعلام كرد: موارد ابتلا به بيماري وبا در كشور به 80 مورد رسيده است.
دكتر محمود سروش، رئیس اداره بيماريهاي منتقله از آب و مواد غذايي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي، در گفت و گو با خبرنگار ايلنا، گفت: از زمان شروع بيماري وبا در كشور تنها 3 مورد مرگ در شهر قم، كرج و همدان داشتهايم.
وي، افزود: بالاترين آمار ابتلا به بيماري وبا مربوط به شهر قم است كه آخرين گزارشها نشاندهنده 43 مورد ابتلا به اين بيماري در شهر مذكور است.
به گفته سروش در شهر كرج 12 مورد، آزادشهر 5 مورد، شهريار 5 مورد، غرب تهران 3 مورد و همدان نيز 2 مورد ابتلا به وبا گزارش شده است.
توقیف 75 وانتبار عرضهکننده سبزیجات در کرج
رئیس مركز بهداشت كرج با اعلام اين كه براساس آخرين آمار 13 بيمار مبتلا به اسهال وبايي در اين شهرستان شناسايي شده است، گفت: از آنجايي كه سبزي در كرج مظنون اصلي شناخته شده با هماهنگي به عمل آمده با اداره راهنمايي و رانندگي و از طريق دادستاني تا كنون 75 وانت بار عرضه كننده سبزيجات در سطح شهرستان كرج توقيف شده است.
دكتر مسعود رفعتي با اعلام اين كه از 29 تير ماه كه اولين مورد وبا در كرج شناسايي شده ميزان كلر آب مصرفي تا يك PPM افزايش يافت، اظهار كرد: با هماهنگي به عمل آمده با اداره آب و فاضلاب روستا و بخشداري براي كليه روستاهاي جاده چالوس و اشتهارد، كلر مادر توزيع شد؛ اين در حاليست كه، از طريق وزارت آموزش و پرورش فعاليتهاي آموزشي در اردوهاي تفريحي دانشآموزان در حال انجام است.
گسترش وبا در قم
با ابتلاي 43 نفر از شهروندان قمي به التور(وبا)، اين بيماري در این استان همچنان روبه گسترش است.
دكتر جعفر اسماعيلي، رئيس مركز بهداشت استان قم با اشاره به شيوع بيماري وبای رودهاي در تابستان گفت: مردم بايد نسبت به مسائل بهداشتي اهميت بيشتري نشان دهند.
وي حضور متكديان پاكستاني در قم را يك معضل عنوان و بيان كرد: از مردم ميخواهيم كه در صورت برخورد با اين افراد هيچگونه تماسي با آنها برقرار نكنند و مراتب را به نيروي انتظامي يا مركز بهداشت اعلام کنند.
وي گفت: از مردم ميخواهم كه هشدارهاي بهداشتي را با توجه به روند بحراني فعلي جدي بگيرند.
وي از مردم خواست با وجود كنترلهاي دقيق، يخ مورد نياز خود را نيز در منزل تهيه كنند.
دستگاههای اجرایی کمک کنند
دستگاههاي اجرايي استان براي پيشگيري و مهار وبا در سطح استان با مراكز بهداشتي تعامل و مساعدت داشته باشند.
به گزارش ايلنا، استاندار گلستان، در شوراي بهداشت استان گلستان با اعلام مطلب فوق افزود: با تهيه پيشنويس بايد بخشي از اموري كه دستگاههاي اجرايي ميتوانند در زمينه تعامل با مراكز بهداشتي استان جهت پيشگيري از اين بيماري انجام دهند، مشخص شود.
به گفته وي، با كمك دستگاههاي اجرايي، سرعت عمل دانشگاه و مراكز بهداشتي براي مهار و پيشگيري اين بيماري افزايش مييابد.
وي، با اعلام آماده باش دانشگاه علوم پزشكي و مراكز بهداشتي استان، تصريح كرد: اين وضعيت تا مهار كامل بيماري ادامه دارد.
مهيمني خاطرنشان كرد: مردم از نگهداري بيماران مبتلا به اسهال در منزل خودداري كرده و حتما بيمار را به مراكز بهداشتي و بيمارستانها منتقل كنند.
همچنین رئیس مرکز بهداشت استان گلستان گفت: تاکنون 11 بیمار مبتلا به «وبای التور» در این استان شناسایی شدهاند.
بررسی وبا در کمیسیون بهداشت
عضو كميسيون بهداشت و درمان مجلس هفتم نیز گفت: با توجه به بروز جو نگران كننده نسبت به شيوع وبا در كشور، در كميسيون بهداشت بحث در مورد وضعيت اين بيماري مطرح خواهد شد.
وي ادامه داد: بيماري وبا و سلامت جامعه شوخي بردار نيست، درصورت حاد بودن مسئله، ضمن دخالت مجلس تمام مسائل شفاف به جامعه اعلام ميشود
|