یادداشت آنلاین-هموطن-مهندس شهریوری -هفته پیش در خبرها خواندیم که مدیرکل دفتر فناوری اطلاعات سازمان مدیریت و برنامه ریزی از اختصاص 260 هزار میلیارد ریال اعتبار برای گسترش و توسعه برنامه های مبتنی بر فناوری اطلاعات و ارتباطات در طول برنامه چهارم توسعه اقتصادی و اجتماعی برای 5 سال آینده خبر داد .
اختصاص این حجم از اعتبار برای توسعه زیر بنایی ساختارهای آی تی ، با وجود تزریق بیش از 2000 میلیارد ریال اعتبار به برنامه های توسعه ای بخش خصوصی طی برنامه های نسل اول تکفا www.takfa.ir در 5 سال گذشته ، نشان از توجه خوب دولت به صنعت نوپای آی تی دارد .
آن چه که در مسائل تخصیص اعتبار برای تکمیل و تدوین پروژه های مبتنی بر ICT ، مهم تلقی می شود ، نوع هدایت و تدوین نظام منطقی و هماهنگ اختصاصی این بودجه ها به مسائلی است که به نوعی مشکلی از مشکلات پيش روی صنعت آی تی را حل کند. متاسفانه در چند سال اخیر شاهد عدم توزان در اختصاص بودجه آی تی به بخش خصوصی و دولتی بودیم .
به عنوان مثال ، اختصاص 1000 میلیارد ریال اعتبار برای گسترش و به روز رسانی بهینه سایت های دولتی در اینترنت ، با وجود آن که اثر کم رنگ خود را بر جان بی روح مراکز اطلاع رسانی رسمی ایران در شاهراه جهانی اطلاع رسانی ، ایجاد کرد ، لکن ، به اندازه های انتظار حداقلی که کارشناسان امر از حل مشکلات اطلاع رسانی آنلاین دولت ، توقع داشتند ، محقق نشد . مثال ديگر در اين مورد ، وام های بلاعوضی که در قالب برنامه های تدوین ایده های نو و یا ارتقای محصول به شرکت های خصوصی کشور در 3 سال گذشته پرداخت شد و اخیرا نتایج کامل آن در سایت شورای عالی اطلاع رسانی منعکس شده است ، به جز چند کارگروه خاص مانند سیستم های اطلاعاتی و هوش مصنوعی ، تاثیر چندانی در صادرات نرم افزار ایران ، حتی به کشورهای منطقه نداشت .
اگر چه برخی از استان های کشور مانند تهران و قم و هرمزگان ، به دلیل پتانسیل ها و ظرفیت های موجود خود ، از اعتبارات اختصاصی تا حد خوبی استفاده کردند ، اما دیگر استان های کشور که به نوعی ظرفیت های زیر بنایی مناسبی در اختیار نداشتند ، فرصت های اندک ایجاد شده ، برای آنان فرصت رشد خوبی را ایجاد نکرد و اگر شرکت مخابرات ایران نبود ، توسعه کابل های فیبر نوری و ظرفیت های تلفنی و ارتباطی این شهرستان های این استان ها ، با چالش های متعددی رو به رو می شد که بازتاب های مختلفی بر روی توان مندیهای صنعت آی تی کشور می گذاشت .
به هر حال ، آن چه که در تصویب اعطای بودجه 260 هزار میلیاردی ایران به صنعت فناوری اطلاعات ، در ابتدای امر به نظر می رسد ، توجه به عدالت در تخصیص اعتبارات موضوعی به استان های توان مند و نیمه توان مند کشور است . چرا که فراگیر کردن تخصیص بودجه به استان های مختلف ، زمینه را برای پر رنگ تر کردن برنامه های بخش خصوصی در استان های مختلف برای توسعه برنامه های آی تی مدار ، فراهم کرده و شاخص ضریب نفوذ آی تی در استان های ایران را افزایش می دهد .
افزایش شاخص ضریب نفوذ ای تی در استان های ایران ، نیل به آرمان دولت الکترونیک موفق و گسترش تجارت الکترونیک ، و ارتقای ظرفیت های مختلفی مبتنی بر آی تی را ایجاد می کند . امیدواریم وزیر آینده وزارت خانه فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران www.ict.gov.ir به این مهم توجه بیش تری مبذول دارند.
|