ساخت سریالهای دفاع مقدس، آزادی عمل میخواهد
رزمندگان را بايد به صورت اسطورههايي با زبان امروزي به تصوير درآوريم. چرا كه در زمان خود از تمام خوشيهاي زندگي دنيوي دست شستند و به دفاع از ميهن پرداختند.
عبدالله باكيده کارگردان فیلمها و مجموعههای جنگی معتقد است: بسياري از رزمندگان انسانهاي امروزي بودند كه تعداد بسيار زيادي از آنها تبديل به اسطورههايي شدند كه به آنها ميتوان مقدسوار نگريست.
كارگردان مجموعه تلویزیونی «بچههاي هور» با تاكيد بر ضرورت ساخت آثاري تلويزيوني در زمينه دفاع مقدس گفت: با ديدن يك اثر باستاني، دچار شگفتي ميشويم و جنگ تحميلي نيز يك موضوع مربوط به زمان معاصر بود كه پرداختن به آن موجب آشنايي مخاطبان با آرمانهاي رزمندگان و وقايع رخ داده در اين 8 سال ميشود.
وي با بيان اين كه بسته به نوع نگاه نويسنده، تهيهكننده و كارگردان ميتوان از زواياي مختلف به اين رويداد نگريست، گفت: ميتوان آثار مختلفي را از شروع جنگ و كوچ مردم تا پيامدهاي جنگ ساخت.
باكيده با اشاره به ضعف فيلمنامههاي نوشته شده درباره مجموعههایی كه به دفاع مقدس ميپردازند، نقش تحقيقات را در اين زمينه مهم توصيف و اظهار كرد: در طول پژوهش به نكات جديدي ميتوان دست يافت و اصولا اهميت به تحقيق در نوشتن هر فيلمنامهاي، ميتواند در نگارش اثري قوي، موثر باشد.
وي در ادامه راجع به ساخت مجموعههاي با مضمون دفاع مقدس گفت: در دو سال اخير با رويكرد مثبتتري با اين ژانر برخورد شده است. ولي كيفيت آثار ساخته شده خوب نبوده است. چرا كه داستانها خيلي تكراري بوده است.
باكيده در پايان اظهار اميدواري كرد كه هنرمندان بتوانند با آزادي عمل بيشتري به ساخت سريالهاي دفاع مقدس بپردازند و با نگاه جديدي آثاري در اين زمينه توليد كنند.
استفاده از ادوات نظامی وجه مشخصه تولیدات جنگی
كارگردان مجموعه تلویزیونی «پرده عشق»، درباره چگونگي جذب مخاطب در آثار تلويزيوني با مضمون دفاع مقدس گفت: فرق اين آثار با سريالهاي ديگر، تنها در به كارگيري ادوات نظامي در آنها است و معمولا مراحل پيش و پس از توليد يكساني دارد.
شورجه افزود: آنچه آثار دفاع مقدس را متمايز ميكند، تهيه، سامان دادن و استفاده درست از ابزار جنگي جلو دوربين است كه در صورت همراه شدن با عوامل مناسب ديگر موجب خلق اثري خوب ميشود.
گنجاندن فلسفه عشق در ژانر جنگ
مسعود تكاور، كارگردان تلويزيون نيز در پاسخ به این پرسش كه براي جذب مخاطب در سريالهاي دفاع مقدسي چه تمهيداتي انديشيده است، گفت: اين مطلب را قبول ندارم كه اگر در زمينه دفاع مقدس كار كنيم، مخاطبمان را از دست خواهيم داد. بلكه اگر تغيير و تحولي در نگارشمان و در ابعاد هنرمندانه دفاع مقدس به خرج ندهيم، مخاطبان را از دست خواهيم داد.
وي از انتخاب بازيگران و عوامل ساخت مجموعه تلويزيوني و دراماتيزه كار در ارتباط با ابعاد روحي - رواني شخصيتها و گنجاندن فلسفه ازدواج و عشق در كار به عنوان تمهيداتي ياد كرد كه براي جذابتر شدن فیلمها و مجموعههای دفاع مقدس چون «قلب» استفاده كرده است.
آثار مربوط به دفاع مقدس نه تنها در تلویزیون بلکه در عرصههای دیگر نیز کمتر شده است
تولیدات جنگی نیازمند حمایت مسئولان است
تهيهكننده برنامه «هنر حماسه» گفت: حمايت مسئولان براي ساخت آثار درباره دفاع مقدس كمتر شده است. در صورتي كه در مقطع كنوني بايد اين كار انجام شود.
زهره سلطانياني ضمن بیان این مطلب افزود: معمولا در كشورهاي مختلف، بعد از گذشت يك دوره زماني از وقوع جنگ، آثار خوبي درباره آن اتفاق خلق ميشود، در حالي كه اكنون زماني است كه هنرمندان ايران با آسودگي خاطر ميتوانند چيزهايي را كه در ذهنشان رسوب كرده است را به رشته تحرير درآورند يا به تصوير بكشند. ولي تمايلي براي حمايت از آنها وجود ندارد در نتيجه اگر هم در اين زمينه كاري انجام و قلمي زده ميشود ناشي از دغدغههاي شخصي هنرمندان است.
وي در ادامه گفت: آثار مربوط به دفاع مقدس نه تنها در تلويزيون بلكه در عرصههاي ديگر نيز كمتر شده است. و وقتي كه با هنرمندان بزرگ اين عرصه در قالب برنامه هنر حماسه صحبت ميكنيم، آنها اين سوال را مطرح ميكنند كه چرا نميخواهند نگاه بر دفاع مقدس ادامه يابد؟!.
سلطانياني افزود: بعضي از كارها از كيفيت بالاتري برخوردار هستند چون هنرمندان با حس وعلاقه خاصي به اين موضوعات ميپردازند و مسائل جنگ را با زاويه ديد تازهتري بررسي ميكنند.
وي درباره دلايل پرداختن به دفاع مقدس اظهار كرد: اين مقوله نبايد فراموش شود. چرا كه ما مديون جوانهايي هستيم كه جان خود را بر كف گذاشتند و براي بازگرداندن آرامش به مردم جنگيدند.
تهيهكننده برنامه «هنر حماسه» افزود: نسل جديد كاملا با آدمهاي زمان جنگ بيگانه هستند و براي آنها تبديل به اسطوره شدهاند و حتي باور ندارند كه اين رزمندگان وجود داشتهاند.بنابراين بايد با ساخت آثاري، اين افراد را به نسل جوان شناساند.
وي با تاكيد بر وجود نگاهي نو در برنامههاي توليد نشده در اين زمينه اظهار كرد: قالب برنامه چندان اهميتي ندارد. بلكه بايد از زاويه ديدي نو به موضوع دفاع مقدس نگريسته شود و بتواند جوانان را به خود جذب كند.
سلطانياني با بيان اين كه بچههاي جنگ از اطرافيان خودمان بودند گفت: اگردر برنامههاي ساخته شده به آنها به صورت اسطوره نگاه شود، آنگا ه اين افراد تبديل به آدمهاي عجيب و غريبي ميشوند كه حتي نميتوان آنها را تصوير كرد. در صورتي كه رزمندگان از افراد دور و بر خودمان بودند ولي در شرايط جنگ كه جنبه ملي و مهمتر از آن، مذهبي داشت، تبديل به آدمهاي متفاوتي شدند.
تهيهكننده برنامه هنر حماسه افزود: وجود يك رهبري عالي كه جوانان را با پديده عاشورا گره زد باعث شد كه جوانان باور كنند كه دفاع مشابه عاشورا است و براي آن بعد مقدس يافت و منجر به تبديل رزمندگان به انسانهاي متفاوتي شد.
وي درباره ضعف فيلمنامههاي مربوط به دفاع مقدس اظهار كرد: پايه اين مسئله در ادبيات است شعر دفاع مقدس و داستانهاي كوتاه نوشته شده درباره آن، خيلي قوي بودهاند ولي در اين مدت كه براي ساخت برنامه هنر حماسه با هنرمندان مختلف صحبت كردهايم با رماننويس قوي در اين زمينه برخورد نكردهايم.
سلطانياني دليل اين امر را حمايت كم مسئولان از دفاع مقدس دانست و گفت: اين عامل باعث شده است هنرمنداني كه بسيار متعهد بودهاند وافراد شاخصي در اين زمينه محسوب ميشوند تنها براي دل خود به نگارش و چاپ آثاري از اين دست بپردازند.
گفتني است كه نزديك به 2 سال از پخش برنامه هنر حماسه از شبكه خبر ميگذرد.
|