یادداشت آنلاین -هموطن-محسن واعظی- لابراتوار http://print.google.com که متن صدها هزار جلد از نسخ الکترونیکی کتب صدها ناشر را در عرضه جست و جو قرار داده است ، به دلیل ان چه از آن به عنوان نقض کپی رایت به شمار می رود ، مورد نکوهش نویسندگان و اشخاصی که صفحات کتب آن ها به صورت الکترونیکی رایگان در اختیار کاربران وب قرار می گیرد ، قرار گرفته است .
در نشانی فوق ، بر اساس کلید واژه مورد جست و جوی شما ، در صفحات html و PDF خاصی که از کتب عرضه شده در بانک اطلاعاتی گرفته است ، به جست و جو پرداخته و نتیجه را عینا از متن کتب هایی که key word شما در ان ها مشاهده شود ، معرفی می کند. علاوه بر این ، بر اساس این سیستم ، شما قادر خواهید بود تا چند صفحه قبل و بعد این کتاب را به صورت اسکن متنی مشاهده کنید.
اما برای مشاهده صفحات دیگر ، می بایست نسبت به خرید اینترنتی نسخه چاپی یا الکترونیکی کتاب یا نشریه اقدام کنید. این روش ، حتی توسط بزرگ ترین کتاب فروشی های وب یعنی آمازون www.amazon.com و شرکت برین و نوبلز www.bn.com نیز عرضه نمی شود و به عنوان ابتکار جدید از تاریخ سازان بزرگ استانفورد (موسسان گوگل) به شمار می رود.
گوگل قبلا نیز به دلیل برنامه های روزانه کرالر crawler گیری از صفحات سایت های اینترنت و در اختیار گذاشتن ان ها توسط سیستم کشینگ خود به عموم کاربران و ردیابی کاربران بر اساس عملکرد ربات های هوشمند ، مورد انتقاد هواداران حقوق شهروندان در سرزمین دیجیتال شده است که این مسئله نیز مورد قبول موسسان ارشد گوگل قرار نگرفته است .
اگر چه ، سازمان بین المللی مالکیت معنوی www.wipo.int ، تا کنون نسبت به فعالیت های نقض کپی رایت در این سایت معترض نشده است ، اما آن چه به نظر می رسد حاکی از علاقمندی رفتار سازمانی پنهانی مدیران گوگل به استفاده از هر ظرفیت و پتانسیلی برای ارتقای سهم 307 دلاری آن در بازار بورس و حرکت به سوی بازارهای دست یافتنی و نوآورانه دیگری در عرصه وب است . حتی اگر این رویه ، به سمت و سوی نقض کپی رایت و حقوق شهروندان در اینترنت مبدل شود.
اگر چه گوگل در 111 کشور دنیا به غیر از ایران ، نمایندگی دارد ، اما تارهای تنیده گوگل در کشور ما نیز به آرامی در حال حرکت است و این امر با خرید 60 درصدی سهام پرشین بلاگ توسط گوگل ، در حال تکامل است . به هر حال باید مراقب بود تا این مجموعه جست و جوی بزرگ ، زمینه انحصار اطلاعاتی در حوزه مسائل سیاسی ، اقتصادی و فرهنگی کشور را در اینترنت ایجاد نکند. مسئله ای که هم اینک در مورد کلید واژه iran ، به وضوح مشاهده می شود .
|