یادداشت آنلاین-هموطن-مهندس سامان حاتمی-
سال تحصيلي جديد آغاز شده است . در یادداشت شنبه هفته گذشته ، به نقش آی تی در مدارس و مراکز آموزش عالی اشاره کردیم. حال ، قصد داریم تا نهضت نرم افزاری در مدارس را مرور کنیم. قريب به يك سوم از جمعيت جوان ايران ، دوره ديگري از فرايند تحصيلي خود را افتتاح مي كنند و براي كسب دانش بيشتر ، برگ ديگري از دوران تحصيلي خود را ورق خواهند زد.
در اين ميان ، دانش آموزان و دانش جوياني را مي توان پيدا كرد كه آغاز سال تحصيلي خود را با اختصاص بودجه اي جهت خريد لوزام كمك آموزشي الكترونيكي استارت مي زنند. اين افراد معمولا بيش از ان چيزي كه عموم ، براي رسيدن به ان تلاش مي كنند ، گام بر مي دارند.
خريد نرم افزارهاي آموزشي و كاربردي جهت مقاطع مختلف تحصيلي از مدرسه تا دانشگاه ، فرهنگ گسترده اي در ميان مردم تلقي نمي شود. با ان كه اين نرم افزارها در قياس با ساير نرم افزارهاي غير آموزشي ، قيمت چنداني ندارند ، لكن با استقبال عمومي مواجه نمي شوند. يكي از دلايلي را كه مي توان براي اين بازخورد منفي تصور كرد ، ضعف نظام آموزشي در استفاده از تكنولوژي روز اموزشي دنيا و در گير كردن دانش اموزان و دانش جويان در تحقيق گسترده و تشويق فعاليت هاي خارج از نوشته هاي كتب درسي به شمار مي ايد. آيا تا كنون يك دبير فارسي سال اول دبيرستان پيدا شده است كه به جاي حفظ كردن اشعار كتاب درسي ، از دانش اموزان خود بخواهد در مورد كلماتي خاص در مثنوي و گلستان تحقيق و پژوهش كرده و نتيجه كار خود را طي مقاله اي ارائه كنند ؟
قطعا پاسخ منفي است . شايد سوال شود كه اين دانش اموزان چگونه بايد در بين 200 هزار بيت ، به بررسي كلمات و موضوعات خاص و تطبيق معنايي و مفهومي ان بپردازند؟ پاسخ اسان است . كافي است نسخه ابتدايي با متوسط نرم افزار اشعار مثنوي يا گلستان را تهيه كرده و توسط شاخص هاي جستجو و طبقه بندي اطلاعاتي ان ، به تحقيق و تفحص خود بر مبناي فناوري اطلاعات بپردازيم.
نكته مهم در استفاده از نرم افزار در آموزش ان است كه دانش اموز علاوه بر كسب مهارت در استفاده از نرم افزار هاي آموزشي و كاربردي و دستيابي به نوع خواسته هاي كلاسي خود ، به صدها مطلب آموزنده كه در قالب برنامه هاي آموزشي مالتي مديا در لوح هاي فشرده آموزشي ارائه شده است ، دسترسي خواهد يافت .
اين مسئله اي است كه بسياري از ما از آن غافل مانده ايم . حتما نبايد گلستان سعدي و شاهنامه فردوسي را با كتب قديمي و سنگين و حاشيه نويسي شده ده ها سال پيش به نسل جوان تفهيم كرد. بلكه يك نرم افزار آموزشي صوتي و تصويري ، با كمترين حجم و قيمت ممكن ، از ماندگار ترين ابزارهاي فرهنگي ملل در جامعه امروزي به شمار مي ايد.
بايد ميراث فرهنگي و ملي كشور را با شاخص هاي گسترده و بنيادين فناوري اطلاعات به 21 ميليون دانش اموز و دانش جوي ايراني منتقل نمود و در اين راه به تنظيم و تدوين برنامه بلند مدت استقرار نهضت اموزش آنلاين در مدارس و مراكز آموزش عالي كشور اهتمام جدي ورزيد.
تاسيس مدارس اينترانتي ، آرمان بزرگي تلقي نمي شود. بلكه بيش از پيش ، به عنوان يك نياز بزرگ براي بدنه آموزشي تصور مي شود . نيازي كه حركت بخش دولتي و بازي دادن بيشتر توانمندي بخش خصوصي را در اين عرصه طلب مي كند. ارائه چند پروژه در فهرست پروژه هاي پيشنهادي جديد سازمان مديريت و برنامه ريزي كشور در جهت ايجاد نرم افزارهاي آموزشي تحت وب و اينترانت ، گام مناسبي است كه مي تواند محرك اجرايي فعالان اين حوزه باشد.
الکترونیکی شدن برخی از مدارس کشور در سال جاری در کنار کمک های دولت برای گسترش فناوری اطلاعات و ارتباطات ، حداقل در مقاطع دبیرستان در برخی از مدارس مراکز استان ها ، نشان از توجه ریشه ای به مسئله نهضت نرم افزاری در مدارس ایران دارد . قطعا ، نتیجه ممتازی که این نهضت برای آموزش کشور به ارمغان می آورد، همانند اثر نفت در توسعه اقتصاد ملی است که باید به آن توجه بیش تری معطوف داشت
|