یادداشت آنلاین- هموطن-مهندس حسین شیشه گر-چندی پیش ، دکتر سلیمانی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات کشورمان در دیدار با عباس علی حسن اف ، سفیر آذربایجان در تهران ، بر ضرورت تعاملات فنی و اجرایی دو کشور در عرصه ICT تاکید کرد.
بر اساس توافقات صورت گرفته ، قرار است به زودی زمینه های تکمیلی حضور ایران در بازار فناوری اطلاعات کشور آذربایجان مورد بررسی قرار گیرد و در اولین فرصت ، زمینه های راه اندازی پست بانک بر اساس دانش و فناوری ایرانی در این جمهوری تازه استقلال یافته شوروی سابق ، صورت بگیرد.
بازار کشورهای مستقل مشترک المنافع ، به دلیل تجربه کم در زمینه دانش فنی و اجرایی و برنامه ریزی در عرصه فناوری اطلاعات و بسترهای مخابراتی بالا دستی و پائین دستی این صنعت ، فرصت ممتازی را برای متخصصان ایرانی این عرصه برای حضور در این بازار بالقوه فراهم می کند.
نزدیکی اقلیمی و ژئواستراتژیک ایران با آسیای میانه و قفقاز و وجود راه های مواصلاتی ارزان و متعدد ، می تواند در راستای مشترکات فرهنگی و سیاسی موجود ، زمینه ارزنده ای را در حوزه های انتقال تجربیات 3 دهه متخصصان ایرانی پس از پیروزی انقلاب اسلامی ، فراهم کند.
صدور خدمات فنی و مهندسی ، نقش بسیار مهمی در ارتقای رشد ناخالص ملی (GNP) و ایجاد اشتغال مولد غیر متمرکز در این عرصه را برای کشور پدیدار خواهد کرد که می تواند درصورت هدایت منسجم ، حجم صادرات خدمات فنی و مهندسی کشور را که در مرز 1 میلیارد دلار قرار دارد ، با جهش های خوبی مواجه کند. توجه به بازار آی تی کشورهایی مانند : تاجیکستان ، ارمنستان ، قزاقستان ، ترکمنستان ، ازبکستان و آذربایجان و حتی حضور در پروژه های مشترک در بازار گسترده روسیه ، باید در دکترین راهبردی آی تی کشور ، در دستور کار مقامات مسئول قرار بگیرد .
این توجه وقتی از ارزش بیش تری برخوردار خواهد شد که پرتاب ماهواره سینا توسط روسیه و برخی اقدامات صنعتی ایران در آسیای میانه و قفقاز را در سال های گذشته ، به یاد آوریم.
بر اساس یک بازاریابی اجمالی می توان دریافت که محورهای ذیل ، از مهم ترین گام های فعال کشور در عرصه ای تی در بازار آسیای میانه ، می تواند قلمداد شود :
1-تجهیز سخت افزاری و نرم افزاری کشورهای مشترک المنافع با استفاده از بازار ایران
2-ایجاد نقاط شبکه ای آموزشی ، اطلاع رسانی ، فرهنگی و علمی دو جانبه
3-فراهم کردن بسترهای گردشگری مبتنی بر اطلاع رسانی چند منظوره
4-فعال کردن نمایندگی های دیپلماتیک ایران در آسیایی میانه برای مارکتینگ بازار ICT
5-ایجاد برنامه های آموزشی گسترده در این کشورها با استفاده از انجمن های غیر دولتی ایران
6-همکاری در زمینه صدور ویزای الکترونیک و تسهیل ارتباطات مطبوعاتی و علمی متخصصان دو کشور
به هر حال عدم حضور فعال و فراگیر بازار آی تی ایران در نقاط ناب آی تی این کشورها ، زمینه را برای حضور آسان و گسترده بازارهای آسیایی جنوب شرقی فراهم می کند و این مسئله نمی تواند نهضت نرم افزار ایران را تا 20 سال آینده به قطبی در منطقه آسیا مبدل کند.
|