نحوه فروش اوراق مشاركت بانك مركزي در شماري از شعب منتخب بانك هاي دولتي در تهران نشان مي دهد كه عليرغم استقبال مردم از اوراق مشاركت شركتها با نرخ سود 17 درصد در گذشته، اين اوراق كمتر مورد استقبال مردم قرار گرفته است و در شعبي كه اين اوراق به فروش رفته اند نيز خريداران عمدتا شركتهايي بوده اند كه اقدام به خريد اوراق با مبالغ كلان كرده اند.
زهرا خزدوز مسئول فروش اوراق مشاركت شعبه بانك ملي واقع در ميدان فردوسي در اين رابطه گفت: براي خريد اوراق مشاركت داراي نرخ سود 17 درصد معمولا از ابتداي صبح صفهاي طويل مردمي تشكيل مي شد و ظرف چند ساعت نيز اوراق عرضه شده تمام مي شد. وي با بيان اين كه فروش اوراق مشاركت بانك مركزي با نرخ سود 5/15 درصد از ديروز آغاز شده است، استقبال مردم را كمرنگ توصيف كرد و افزود: از ديروز بيش از ده درصد اوراق به فروش نرفته است و خريداران نيز احتمالا افرادي هستند كه اميدي به انتشار اوراق 17 درصدي ندارند.
اين در حالي است كه شعبه بانك ملي واقع در ميدان هفتتير استقبال از انتشار اوراق مشاركت بانك مركزي با نرخ 5/15 درصد را خوب توصيف مي كند. رحيم پور رئيس اين شعبه پس از انجام هماهنگيهاي لازم با روابط عمومي بانك ملي گفت: به دليل قرار داشتن شعبه بانك در منطقه تجاري مشتريان بانك بزرگ هستند و اقدام به خريد اوراق مشاركت با ارقام كلان مي كنند.
رحيم پور تاکید كرد: ممكن است در وهله نخست انتشار اوراق مشاركت بانك مركزي با 5/1 درصد سود كمتر به خريداران شوك وارد كند، اما اغلب خللي در تصميم آنان براي خريد ايجاد نميكند. اوراق مشاركت عرضه شده در شعبه بانك سپه واقع در ميدان فردوسي نيز در نخستين روز به فروش رفتهاند.
منير كريمي كارمند اين شعبه تصريح كرد: مبلغ 12 ميليارد ريال اوراق مشاركت در شعبه عرضه شد و همگي توسط چند شركت بزرگ خريداري شدند. يكي از مشتريان اين شعبه كه به قصد خريد اوراق مشاركت مراجعه كرده نيز گفت: مردم به دليل ركود اقتصادي و بيكاري به خريد اوراق روي مي آورند، اما با توجه به نرخ 5/14 تا 16 درصدي تورم ساليانه در كشور به نظر مي رسد خريداران اوراق مشاركت داراي نرخ سود 5/15 درصد تنها ارزش پول خود را حفظ كرده و سودي عايدشان نمي شود.
عبدالله رجبي معاون ريالي يكي از شعبههاي بانك ملت در تهران نيز گفت: استقبال مردم از اوراق مشاركت داراي نرخ سود 17 درصدي سرسام آور است اما سري جديد اوراق مشاركت بانك مركزي كه فروش آن از ديروز آغاز شده است خريداري ندارد. رجبي اضافه كرد: اگر نرخ سود تسهيلات و بانكها اعم از خصوصي و دولتي همزمان كاهش يابد سبب پويايي اقتصاد خواهد شد اما با وجود نرخ هاي سود بالاتر در ساير بخشها نقدينگي مردم كمتر به خريد اوراقي اختصاص مي يابد كه از سود كمتري برخوردارند. وضعيت در شعبه ممتاز بانك ملت واقع در ميدان هفت تير نيز به همين گونه است. اسدالله اميني رئيس اين شعبه معتقد است كاهش نرخ سود اوراق مشاركت بانك مركزي سبب كاهش استقبال مردم از اوراق مشاركت بانك مركزي شده است. وي تاکید كرد: با وجود سودهاي بالاتر بانك هاي خصوصي و برخي صندوقها عدم استقبال مردم از اوراق مشاركت بانك مركزي طبيعي است. اميني در عين حال در خصوص ساز و كارهاي انتشار اوراق مشاركت نيز مطالبي را عنوان كرد.
وي گفت: سود اوراق مشاركت غالبا روز شمار است و به همين دليل مشاهده مي شود شركتهايي كه پولشان براي مدت محدودي معطل است اقدام به خريد اين اوراق كرده و پس از گذشت مدتي با دريافت سود روزشماراقدام به فروش مي كنند. وي ضمن نشان دادن حجم زيادي از اوراق كه پس از مدت زمان كوتاهي مجددا به بانك عودت داده شده اند مثال زد: صبح امروز شركتي در تماس با بانك اعلام كرد كه خواستار خريد مقادير معتنابهي از اوراق براي مدت 9 روز است و اصرار داشت كه پول خود را در روز دهم با دريافت سود روز شمار و فروش اوراق باز پس گيرد.
اميني معتقد است بر اين اساس لازم است براي فروش اوراق مشاركت سقف زماني مشخص شود. اين در حالي است كه دكتر تنكابني عضو هيأت علمي يكي از دانشگاه هاي آلمان كه به عنوان مشتري در بانك حضور دارد اين نظر را رد كرده و تصريح كرد: حتي مشاركت چند روزه مردم در امور زيربنايي نيز مفيد است. وي با بيان اين كه دولت براي اجراي پروژههاي عظيم نيازمند سرمايه گذاري از محل بودجه خود منابع و سرمايههاي خارجي و همچنين وجوه مردم است يادآور شد: هنگامي كه در دولت مصدق خريد نفت از ايران تحريم شد دولت با انتشار اوراق قرضه توانست به اداره امور بپردازد و مردم نيز همكاري كردند.
|