مراسم افتتاحیه بیست و چهارمین جشنواره بینالمللی فجر شب گذشته با حضور وزیر ارشاد، شهردار تهران، معاون سینمایی، دبیر جشنواره و هنرمندان و علاقمندان سینما در تالار وزارت کشور برگزار و در آن از خسرو سینایی، گلاب آدینه و مجید انتظامی تقدیر شد.
در آغاز بیست و چهارمین سال از سینمای نوین ایران، امسال افتتاحیه جشنواره فیلم فجر با عید بزرگ و سعید غدیر خم مصادف شد و این میتواند آغازی دوباره برای سینمای ایران باشد.
سالن وزارت کشور مملو از جمعیت بود. در ابتدای مراسم افتتاحیه پس از پخش سرود ملی و تلاوت آیاتی از قرآن، یک گروه از هنرمندان در حالی که لباسهای قرمز به تن و آینه، قرآن، سبزه و ... در دست داشتند، هفت سین سینما را گرد هم آوردند.
بعد از نمایش این گروه که شامل رقص سنتی با چوب هم بود، آنونسی از حرفهای هنرمندان و مدیران درباره سینما پخش شد. عزتاله انتظامی، جمشید مشایخی، علیرضا رضاداد، دبیر جشنواره، جمال شورجه، محمدرضا جعفری جلوه، معاون سینمایی وزیر ارشاد، محمدرضا شرفالدین، رسول صدر عاملی، احمد میرعلایی تهیهکننده، علیرضا شجاعنوری، علیرضا سجادپور، ضیاءالدین دری، مرتضی شایسته، مسعود کیمیایی، محمدرضا اسلاملو، ایرج تقیپور، علی معلم، رضا کیانیان و حسین صفار هرندی کسانی بودند که در این آنونس کوتاه درباره سینمای ایران سخن گفتند.
بعد از پخش آنونس صحبتهای هنرمندان، دبیر جشنواره روی سن دعوت شد و در سخنانی با تبریک حلول سال جدید سینما به دوستداران سنیما گفت: "جشنواره امسال با عید غدیر شیعیان مصادف شده و این از اتفاقات خوب سینمای ماست. البته به دلیل ایام محرم جشنواره امسال زودتر برگزار شد تا هم غدیر و هم عاشورا را پاس داریم. همچنین هیات انتخاب ثمره سینمای ایران را برای این جشنواره انتخاب کردند. امسال فیلمسازان باسابقه و جوانان فیلمساز در کنار هم هستند و ما در این جشنواره شاهد تلاش این گروهها هستیم و ثمره تلاش این عزیزان را به مردم تقدیم میکنیم."
رضاداد با اشاره به اینکه استقبال خوب سینماگران در بخش آسیایی حکایت از آن دارد که فعالیت سینمای ایران دلبستگان خاص خودش را پیدا کرده، گفت: "همچنین بخش معناگرا هم نشان میدهد که سینما قدرت دسترسی به حقیقت و دین را دارد. بنابراین دشواریها نباید مانع از آن شود که عوامل سینمای ایران امید خود را از دست بدهند. جامعه سینمای ایران چشم به افقهای دوردست دارد و امیدوارم روزهای خوشی را پیش رو داشته باشد.
زنگ سینما از فردا برای دوستداران سینما به صدا در میآید." در ادامه مراسم تنی چند از هنرمندان به مناسبت عید غدیر برنامه نمایشی اجرا کردند.
محمدباقر قالیباف هم در ادامه به دعوت مجری برای تجلیل از مدیران سینما سپیدرود رشت روی صحنه رفت و در سخنان کوتاهی گفت: "مجموعه شهرداری دو حرکت خوب انجام داده است. ما سعی کردیم به بخش خصوصی جهت راهاندازی سالنهای سینما توجه کنیم، حتی مصوبهای در این زمینه گذاشته شد که بخش خصوصی در کنار سالنهای سینما امکانات تجاری هم داشته باشد. این مساله باعث بالا رفتن انگیزه بخش خصوصی میشود.
همچنین با سازمان تبلیغات اسلامی جهت راهاندازی مجدد سینما آزادی صحبت کردیم که در آینده نزدیک این سینما احداث شود."
در ادامه مراسم با نشان دادن فیلمی از خسرو سینایی از او تقدیر شد. گیزلا وارگا سینایی در بخش ابتدایی تجلیل از همسرش گفت: "من در کنار خسرو سینایی، 40 سال با هنر زندگی کردم و 41 سال پیش در یک کنسرت که در وین برگزار شده بود، شاهد بودم که جوانی ایرانی به زیبایی آکاردئون میزند. من به همراه خسرو نزدیک به چهل سال سوار بر قالیچه جادویی هنر بودیم و امیدوارم تا آخر عمر ادامه دهیم."
خسرو سینایی هم در بخش تجلیل از خودش اشاره کرد: "سینما باعث شد من به شعر و موسیقی خیانت کنم. سینما پدیدهای است که انسان را به اوج میبرد. اگر عاشق این پدیده هستیم هرگز نباید ناامید شویم و از زمین خوردنها بترسیم. باید تا آفتاب هست، امید داشته باشیم."
بعد از صحبتهای سینایی، آنونسی از هنرمندانی چون ابراهیم حاتمیکیا، کیانوش عیاری، علیرضا داوودنژِاد، فریدون جیرانی، جمال شورجه، مسعود کیمیایی، محمدعلی نجفی، رسول صدر عاملی، سیروس الوند، رسول ملاقلیپور، فریدون حسنپور و محسن امیریوسفی پخش شد که هر کدام از آنها آرزوهایی سینمایی خود را در سال جدید سینمایی بیان کردند.
گلاب آدینه، بازیگر مطرح فیلمهایی چون "روسری آبی"، "زیر پوست شهر" و "مهمان مامان" هم بعد از پخش آنونسی کوتاه از فیلمهایی که در آنها بازی کرده بود، در کنار همسرش مهدی هاشمی قرار گرفت و گفت: "در طول این سالها اگر پیشرفتی در کارم حاصل شد، مدیون پروردگارم هستم که عیوب کارهایم را پوشاند و نام نیک برایم گذاشت که البته من شایسته نبودم. همچنین از مهدی هاشمی، همسرم و اساتیدم قدردانی میکنم."
بعد از خاطرهای که هاشمی از نحوه آشنایی با همسرش تعریف کرد، آنونسی از هنرمندی مجید انتظامی در آهنگسازی برای فیلمهایی چون "بوی پیراهن یوسف" و "از کرخه تا راین" پخش شد و انتظامی پدر که برای بخش تجلیل از مجبد روی صحنه آمده بود گفت: "من در دوره کودکی علاقه زیادی به موسیقی داشتم، ولی پدرم که نظامی بود به موسیقی علاقهای نداشت و من را همیشه از این کار منع میکرد، حتی به خاطر دارم که وقتی دید من یواشکی سنتور میزنم به من تذکر داد که دیگر سنتور را نبیند. با توجه به این که خودم علاقه زیادی به موسیقی داشتم، به همین دلیل فرزندانم را به این سو راهنمایی کردم. در واقع دوست داشتم فرزندانم بیشتر به سوی موسیقی کلاسیک بروند."
مجید انتظامی هم گفت: "50 سال پیش در کمد ساز میزدم و هرگز نمیدانستم که روزی نوای این ساز از داخل کمد بیرون میآید و با مردم ارتباط عاطفی برقرار میکند. سرلوحه خانواده ما هنر بود. به همین دلیل من به سوی هنر حرکت کردم."
در ادامه مراسم آنونس معرفی هیاتهای انتخاب پخش شد و محمدرضا جعفری جلوه، معاون سینمایی وزیر ارشاد در بخش پایانی مراسم روی صحنه آمد و گفت: "سراسر ایام دهه فجر یادآور حماسه است و سرود ملی یادآور زمستانی است که بهار شد و تاریخ ما سرشار از فرهنگ و ادبیاتی است که دیرپای این تاک ریشه در خاک دارد. ما در فرهنگمان باید به هویت و واقعیت برسیم."
وی افزود: "ما در سینما باید به هویت، واقعیت و امید برسیم و با این سه ابزار به صلح و آرامش برسیم. نگاه مدیریت سینمایی در حال حاضر به هنر و صنعت بودن این پدیده است و رونق این هنر در اخلاق است. سینمای ملی همیشه باید زنده باشد."
در پایان مراسم هم فیلم "شهرآشوب" به کارگردانی یدالله صمدی به عنوان فیلم افتتاحیه روی پرده سالن بزرگ وزارت کشور رفت.
|