هموطن- پس از مطرح شدن بحث اینترنت ملی با اعتبار 900 میلیارد تومان و ابهامات بسیار زیاد آن، معاون فناوری اطلاعات وزارت ارتباطات طی جلسه خبری زوایای این طرح را که ظاهرا اجرای آن 3 سال به طول می انجامد ،تشریح کرد.
مهندس عبدالمجيد رياضي ، معاون وزير ارتباطات و دبير شوراي عالي فناوري اطلاعات در این جلسه اينترنت را به عنوان پديده قرن دانست و گفت: بايد بتوانيم از آسيبها و تهديدهاي اين شبكه توانمند مصون مانده و با كمترين هزينهها بيشترين بهرهبرداري را داشته باشيم.
رياضي ، با اشاره به شركتهاي مختلف فعال در حوزه اينترنت و فناوري اطلاعات ، تصريح كرد: ارتباط ما از داخل به خارج در مسيرهاي مختلفي صورت ميگيرد ، به طوري كه 38 شركت در كشور مجوز ICP داشته و شركت ديتا هم از مسيرهاي مختلف ارتباطاتي را از داخل با شبكه جهاني برقرار ميكند.
معاون وزير ارتباطات ، با اشاره به ارتباطات متعدد و گوناگون بسياري از سايتها در خارج از كشور ، اظهار داشت: مديريت و مالكيت شبكه جهاني اينترنت در اختيار كشور خاصي است كه ميزباني بسياري از سايتهاي ما را برعهده دارد.
به گفته وي ، اين در حالي است كه چنانچه يك كاربر در ايران بخواهد به اطلاعات موجود دسترسي پيدا كند ، بايد از يك مسير به شبكه جهاني وصل شود كه ضمن داشتن هزينه ، تهديد برانگيز است.
رياضي ، يكي از دلايل ايجاد شبكه ملي را صرفهجويي اقتصادي اعلام كرد و گفت: اگر اطلاعات خارج از كشور باشد ، براي دسترسي به آن هزينه دو برابر مسير و پهناي باند را متحمل ميشويم.
وي ، همچنين در خصوص دامنههاي سرورهاي خاص، افزود: نامهاي دامنهاي كه با پسوند IR هستند از طريق خطوط ارتباطي شبكه اينترنت خارج كشور وصل ميشوند و چنانچه به هر طريقي ارتباط ما با خارج از كشور قطع شود شبكه عملا از كار افتاده و ارتباط از بين ميرود.
دبير شوراي عالي فناوري اطلاعات ، كاهش هزينه و دستيابي به اطمينان در سطح بالا را از جمله دلايل ايجاد شبكه ملي اينترنت اعلام كرد و گفت: در كشور ما شبكههاي گوناگون و مختلفي وجود دارد كه هيچگونه ارتباطي با هم ندارند ، به عنوان مثال هر كدام از شركتهاي PAP به طور مستقل با پهناي باند متفاوت به شبكه اينترنت جهاني ميپيوندند كه اگر يكي از اين شركتها بخواهد به ديگري متصل شود اين امكان وجود ندارد ، اما شبكه يكپارچه اينترنت ملي با مديريت منسجم و هماهنگ اين توانمندي را ايجاد ميكند.
دسترسي 23 ميليون كاربر اينترنت طی 4 سال دیگر!
رياضي در ادامخ بحث با اشاره به افزایش تعداد کاربران اینترنت گفت: در برنامه چهارم توسعه دسترسي 23 ميليون كاربر اينترنت از طريق خطوط پرسرعت و DIALUP ، 1200 نقطه علمي و آموزشي و دانشگاهي ، 1000 بيمارستان و سيستمهاي كنترل ترافيك ميتواند از طريق شبكه ملي اينترنت صورت گيرد.
وي ، اظهار داشت: مجموعه نيازمنديها و پهناي باند چند صدگيگابيت در ثانيه از طريق توسعه شبكه ملي اينترنت امكانپذير خواهد شد.
معاون وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات ، تصريح كرد: شبكه اينترنت ملي با توانمنديهاي اينترنت در داخل كشور منحصرا شكل خواهد گرفت و استقلال خود را حفظ ميكند.
وي ، افزود: با وجود اين شبكه ، ارتباطات با خارج از كشور قطع نخواهد شد ، اما اطلاعات منتقل نميشود.
مهندس رياضي ، ايجاد دولت الكترونيك ، بانكداري الكترونيك و تجارت الكترونيك را از سرويسهاي ويژه اين شبكه برشمرد و يادآور شد: بخش اعظم ارتباطات از طريق خارج كشور ميتواند در داخل تامين شود.
وي ، هزينه بالاي تامين ارتباطات از طريق ماهواره را يكي از معضلات موجود برشمرد و گفت: حدود 900 ميليثانيه طول ميكشد تا از طريق ماهواره يك بسته اطلاعاتي منتقل شود كه در صورت وجود شبكه ملي اطلاعاتي اين ميزان به 30 ميلي ثانيه كاهش پيدا خواهد كرد.
وجود تعداد زیادی دیتاسنتر در شبکه اینترنت ملی!
مهندس رياضي ، تصريح كرد: در طراحي شبكه اينترنت ملي تعداد زيادي ديتا سنتر پيشبيني شده كه بر حسب ضرورت و امكانات دستهبندي شده و توسط بخش خصوصي پياده خواهند شد.
وي ، افزود: اين شبكه تمامي نيازهاي ارتباطي ديتا را با همان ظرفيت و ويژگيهاي شبكه اينترنت تامين ميكند و به مقدار قابل توجهي وضعيت شبكههاي داخل كشور را سامان ميدهد.
معاون وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات، نبود مديريت مستقل در بحث آدرسدهي اينترنتي و مديريت آدرسهاي IP را يكي از معضلات موجود در شبكه كنوني اينترنت عنوان كرد و يادآور شد: يكپارچگي شبكه ملي اينترنت وابستگي به مقدار زيادي كاهش داده و پايدار و امن خواهد بود.
دبير شوراي عالي فناوري اطلاعات ، اين شبكه را از نفوذ بيگانگان در امان دانست و تاكيد كرد: شبكه يكپارچه اينترنت ملي با تمام ويژگيهاي اينترنت جهاني با پهناي باند بالا قابل اعتماد و امنيت ايجاد خواهد شد.
طرح اینترنت ملی متاسفانه در رديف بودجه 85 قرار نگرفت
وي ، به اهميت اين طرح از بعد اقتصادي ، سياسي و امنيتي پرداخت و خاطرنشان كرد: با وجود تهديدهاي اخير ، ناگزيريم براي بهرهمند شدن مردم از امكانات جامعه اطلاعاتي اين طرح را اجرا كنيم كه كليات آن در مجلس شوراي اسلامي تشريح و به تاييد اعضاي كميته مخابرات و كميسيون صنايع مجلس رسيد.
مهندس رياضي، در خصوص بودجه اين طرح نيز ، گفت: اين طرح متاسفانه در رديف بودجه 85 قرار نگرفت ، اما وعدههايي در اين خصوص داده شد ، همچنين اين شبكه به اعتبار يك ميليارد دلار معادل 900 ميليارد تومان نياز دارد.
دبير شوراي عالي فناوري اطلاعات، زمان اجراي اين طرح را سه سال عنوان كرد و گفت: اين شبكه در مسير فيبرنوري قرار ميگيرد، قسمت عمده آن موجود است و اقدامات ما بيشتر در جهت طراحي شبكه و تامين تجهيزات خواهد بود.
وي ، يادآور شد: به عنوان بخشي از كار اقداماتي را در سطح تهران انجام دادهايم كه ظرف چند ماه آينده در مقطعي به بهرهبرداري خواهد رسيد و ادامه كار به تدريج ظرف مدت سه سال تكميل ميشود.
رياضي، در خصوص گزارش پرونده هستهاي ايران به شوراي امنيت ، گفت: در صورت تحريم ، ما بحران اينترنت روبرو نخواهيم شد ، چرا كه خواسته كشورهاي استكباري اين است كه پول را از ما ميگيرند و بهره را خودشان ميبرند.
معاون وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات، در پايان با اشاره به سرويسهاي الكترونيكي مختلف طي برنامه چهارم، گفت: شبكه ملي اينترنت اشتغال و كاربردهاي زيادي را به همراه دارد و از نظر اقتصادي درآمدزا خواهد بود.
مهندس ریاضی در پاسخ به خبرنگار هموطن:
وی در پاسخ به خبرنگار هموطن مبنی بر اینکه محتوایی در کشور وجود ندارد که با فرض راه اندازی اینترنت ملی بتواند به نوعی بیان گر قطع وابستگی از سایر کشورها باشد، گفت:: نبود محتوای کافی امری صحیح است اما در طول برنامه چهارم توسعه باید تامین شود. ضمن اینکه با وجود چنین قطعی باید پیش بینی حداقل ارتباطات در داخل کشور وجود داشته باشد.
وی در خصوص اینکه اکنون 3 شرکتی که مجوز دیتا سنتر گرفته اند نیز از استاندارهایی که توسط وزارت ارتباطات تعیین شده اما با وجود راه اندازی پایلوت همچنان مورد قبول بسیاری از واحدهای دولتی و خصوصی نیستند بیان داشت: به هر حال باید به نوعی کمک کنیم که کار انجام شود و به نوعی باید عمل کنیم که سازمان های دولتی به سراغ آنها بروند.
|