اين روزها خبرهاي بسياري درباره اينترنت ملي منتشر شد و حتي نقدهايي نيز بر آن صورت گرفت ؛ چرا كه هيچ كشوري به طور مستقيم در خلق اينترنت و مباني آن در جهان فعاليت نميكند.
رشد روز افزون استفاده از اينترنت در جهان ، زندگي انسانها را با تغييرات جدي و شرايط نويي مواجه ساخته است ، به طوري كه هر روزه شاهد كاركردهاي مختلف اين رسانه و افزايش تعداد كاربران اينترنتي در ايران و جهان هستيم.
گسترش اينترنت در كشور به هيچ وجه با نوع نگاهي كه در گذشته به اين شبكه مي شد قابل مقايسه نيست ، چرا كه تا سالها قبل كامپيوتر به عنوان وسيلهاي لوكس در دسترس افراد متول جامعه قرار داشت، اما به مرور و با فهم نسبي از مزاياي اينترنت و بهرهگيري از ابزارهاي كامپيوتر ، حذف اين تكنولوژي از زندگي افراد جامعه ، كاهش كارايي شديدي را به دنبال خواهد داشت.
با اين تفاسير ، اين بحث كه اينترنت به عنوان يك شبكه جهاني اطلاعرساني بود و بايد يك نسخه ايراني از آن به وجود آيد نه عملي است و نه منطقي ، چرا كه ماهيت اينترنت بينالمللي بودن آن است ، به طوري كه بتواند در اختيار كاربران جهاني قرار گيرد.
شايد با توجه به موضوعات هستهاي ايران و شرايط اخير سياسي ، راهي جز ايجاد چنين شبكه ملي وجود نداشته باشد ، اما در واقع آن را نميتوان اينترنت نام نهاد و اگر كسي قصد دارد شبكهاي ديگر در موازات آن ايجاد كند نيازي نيست آن را اينترنت بنامد ، بلكه هر نام ديگري ميتوان بر آن اطلاق كرد.
به عقيده بسياري از كارشناسان ، منظور از شبكه اينترنت ملي همان شبكه ملي ديتا است كه سالها در حال راهاندازي است و عدهاي نيز بر اين باورند كه پروژهاي كه تنها مانع انتقال اطلاعات به خارج از كشور شود نام ديتا سنتر را نيز ميتوان بر آن نهاد.
اين كارشناسان ، بر اين باورند كه اينترنت ملي خودروي پيكان نيست كه ملي شود و خودكفايي در اين زمينه تا حدي مضحك به نظرميآيد ، چرا كه قطع نياز از وابستگي به كشورهاي ديگر ؛ حركت به سوي برنامهريزي در جهت سانسور اطلاعات منتشر شده در اينترنت و ورود آن به كشور از طريق چند لايه كردن ورود اطلاعات به رايانه كاربران داخلي براساس معيارهاي خاص پندار باطلي است.
در واقع به اعتقاد اين منتقدان، اين كه بخواهيم نسخه ايراني اينترنت را در اختيار كاربران قراردهيم اقدامي است كه بيشتر به يك شوخي شبيه است تا واقعيت.
در مقابل همه كارشناسان , مشاورين و فعالان بخش خصوصي كه مخالف و منتقد طرح شبكه اينترنت ملي هستند تنها مديران تراز اول وزارت ICT هستند كه به دفاع از آن برخاسته و سنگش را به سينه مي زنند، آنها زمينه تحقق دولت الكترونيكي را در گرو استقرار شبكه اينترنت ملي مي دانند. استقرار يك اينترنت كشوري يا اينترنت ملي ؛ آنها معتقدند ايجاد يك شبكه اينترنت ملي بر اساس فراهم كردن زيرساخت لازم همچون داشتن ديتا سنتر ملي است.
دبير شورايعالي فناوري اطلاعات ضعف اصلي IT در ايران را نبود شبكه ملي اينترنت ميداند.
واقعيت اين است كه توجه به توسعه اينترنت در كشور به عنوان يك موضوع كليدي و ضروري زماني اهميت پيدا ميكند كه هر كاربر در هر نقطه از جهان بتواند به اين شبكه بي مرز متصل شده و هيچ محدوديتي در استفاده از آن وجود نداشته باشد.
اينترنت به تنهايي در سطح يك كشور قابل راهاندازي نيست و اينگونه پروژهها نه تنها مشكلي را از مشكلات ICT كشور حل نخواهد كرد بلكه صرفا بر پيچيدگيهاي اين عرصه خواهد افزود ، شايد به اين دليل است كه كميسيون تلفيق مجلس شوراي اسلامي به اين طرح 10 ميليارد توماني اينترنت ملي راي نداد.
رييس كميته مخابرات مجلس ، در اين خصوص ميگويد: اينترنت ملي بنابر گفته متوليان با يك صد ميليارد تومان هزينه قابل انجام است، اما وزارت ICT امسال تنها 10 ميليارد تومان بودجه براي تحقيق درباره آن تقاضا كرده بوده كه كميسيون تلفيق به آن هم راي نداد.
به گفته صادقزاده ، اين كميسيون به دليل توجيه نبودن در مورد مفهوم اينترنت ملي آن را تصويب نكرد.
البته اين در حالي است كه تاكنون نيز كشوري در جهان چنين ادعايي نكرده ؛ حتي كشورهاي پيشرو در زمينه اينترنت نه جرات كرده و نه ميخواستند كه اين شبكه را به صورت ملي در بياورند.
اگر منظور از اينترنت ملي ايجاد شبكهاي ملي و يا اينترنت ملي است ، قطعا جاي تامل دارد , چرا كه با وجود شبكه قدرتمند اينترنت ، ايجاد هر شبكهاي مستلزم صرف هزينههاي بسيار كلان خواهد بود.
با توجه به بحثهاي مذكور ، اگر به اينترنت ملي نيز مانند ديگر طرحهاي عظيمي كه در كشور ما عناوين ملي بر دوش ميكشند و ناتمام ماندهاند ، نگاه كنيم اين پروژه در همين حد و اندازه حرف و حديث باقي خواهد ماند و تنها به موضوعي تبديل خواهد شد تا كارشناسان؛ منتقدين و متخصصان در خصوص اينترنت به مجادله و گفت و گو بپردازند.
|