يكشنبه 8 مهر 1403

 
 
     
 
     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
آگهي درهموطن 
اخبار در موبايل 
آرشيو روزنامه 
تماس با ما 
توصيه روز
:: بازار کامپيوتر ::
معرفی تبلت چهار هسته‌يی شرکت ASUS‎
:: نکته آموزشی ::
چگونه گوشی اورجینال را از تقلبی تشخیص دهیم؟

اخبار داخلی فناوری اطلاعات معین: اقتصاد مبتنی بر ICT بهترین جایگزین درآمد نفتی

 
 

دوشنبه 23 خرداد 1384

معین: اقتصاد مبتنی بر ICT بهترین جایگزین درآمد نفتی

 
 

در میان کاندیداهای انتخاباتی ، این بار به سراغ دکتر مصطفی معین رفتیم و دیدگاه ها و برنامه های وی را در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات (ICT ) برای دولتی که شاید به ریاست آن منسوب شود بررسی کردیم .

معین: اقتصاد مبتنی بر ICT بهترین جایگزین درآمد نفتی
هموطن_در میان کاندیداهای انتخاباتی ، این بار به سراغ دکتر مصطفی معین رفتیم و دیدگاه ها و برنامه های وی را در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات (ICT ) برای دولتی که شاید به ریاست آن منسوب شود بررسی کردیم که شرح آن در پی می آید :
- آقای دکتر معین تعريف شما از IT چيست؟
IT در واقع نگرشي است جامع در مورد ابزارها و كاربردهاي رايانه اي و شبكه‌هاي اطلاع‌رساني كه پايه آنها انفورماتيك و مباحثي چون سخت‌افزار ونرم‌افزار و مخابرات است.معتقدم IT در واقع نام جامعي بود كه به باز آفريني كاركردهاي كامپيوتر و شبكه كمك كرد، البته ICT كه واژه ارتباطات را هم در بر مي‌گيرد كامل‌تر است.
- چه ميزان با مفاهيم IT آشنايي داريد و چه ميزان ازاين ابزار استفاده مي‌كنيد؟
بنده پزشك هستم . مدرك تحصيلي من مرتبط با IT نيست اما فناوري اطلاعات تحولات بسيار زيادي در عرصه‌هاي علمي و پزشكي ايجاد كرده است كه بنده نيز به عنوان يك شهروند عصر ارتباطات و اطلاعات، از اين تحولات و كاركردها مطلع هستم. به طور متوسط روزانه 2-3 ساعت از كامپيوتر و اينترنت استفاده مي‌كنم ،ضمن آنكه لپ‌تاپی دارم كه همواره با من است و وبلاگ شخصي‌ام را نيز هر روز آپديت مي‌كنم ؛ در حال حاضرهم به واسطه شرايط انتخابات در طول روز 2-3 بار به ايميل‌هايم را چك می کنم. پيشرفت در دنياي امروز بدون ارتباط با اينترنت مقدور نيست، چنانكه مهم‌ترين دستاورهاي علمي در زمينه‌هاي مختلف از پزشكي گرفته تا رشته‌هاي ديگر از طريق اينترنت قابل پيگيري است.ICT در دنياي امروز در تمام شئون فردي و اجتماعي تأثير به سزايي دارد و اصولاً بدون اين ابزار دستيابي به توسعه غير ممكن است. اقتصاد مبتنی برICT بهترین جایگزین اقتصاد نفتي ايران به شمار آيد. باید برنامه‌هاي توسعه را مبتني بربكارگيري علوم و فنون نوين درهمه قلمروها و بويژه ICT طراحي كنيم از همين منظر استفاده از ICT در راستاي توسعه يافتگي باعث افزايش اشتغال و كاهش فقر نيز مي‌شود.از بعد فرهنگي،رشد وتوسعه فرهنگ عمومي و ارتقاء علمي با استفاده از ابزار قدرتمند ICT تسهيل يافته و سرعت تبادل فرهنگي نيز بيشتر شده است از اين رو فرصت‌هاي بسياري نيز در اين مسير در پيش رو قراردارد كه عدم بهره‌برداري به موقع از اين فرصت‌ها و برخورد منفعلانه و غلط با آن مي‌تواند فرصت‌ها را به تهديد و بحران مبدل نمايد.از بعد سياسي و اجتماعي،IT مهمترين ابزاري است كه استفاده شايسته از آن مي‌تواند شكاف ميان دولت و ملت را برطرف كند. به اعتقاد من در حال حاضر مهمترين كاري كه بايد با استفاده از ابزارهاي مختلف و مدرن همچون IT انجام داد افزايش اعتماد ميان ملت به دولت است كه اين امر هم جز از طريق اطلاع‌رساني شفاف، خدمات رساني دقيق امكان پذير نيست.انتظار دارم كه با گسترش كاربرد ICT تعداد مشاغل متكي بر آن در كشور به سرعت فراگیر و بخش‌ مهمي از نيازهاي در این خصوص برطرف شود.تفاوت ميان جامعه مبتني بر ICT و جامعه سنتي نيز در همين موضوع نهفته است، در جامعه مبتني بر ICT رابطه ميان شهروندان و دولت بسيار نزديك و تنگاتنگ است. اين جامعه همواره در حال تحول و دگرديسي است اما جامعه سنتي ارتباط ميان دولت و ملت را بسيار دشوار و دچار ركود و سكون كرده است.
- وضعيت ايران را در زمينه ICT چگونه قلمداد مي‌كنيد و برنامه شما براي رفع مشكلات فعلي و جبران مافات در اين زمينه چيست؟
در مقايسه با گذشته بهبود نسبي ديده مي‌شود ليكن در عرصه مقايسه جهاني قابل قبول نمي‌باشد.
هر چند كه دولت جناب آقاي خاتمي دولتي است كه توانست مفاهيم ICT را در بخش‌هاي مختلف گسترش دهد ليكن بخشي از دلايل عدم تحقق‌برنامه‌هاي ICT در كشور مرتبط با جديد بودن اين پديده براي مديران كشور است از اين رو استفاده از مديران كارآمد كه با مفاهيم اجرايي ICT نيز كاملاً آشنا باشند ضرورت تام داشته و بايد جزء شرايط ضروري احراز پست‌هاي مديريتي در كشور باشد.
- تعريف شما از دولت الكترونيكي چيست؟ چه برنامه‌اي براي تحقق آن در ايران داريد؟
بكارگيري مجموعه اي از روش ها و ابزارهاي رايانه‌اي و شبكه‌اي كوچك، كارا ، سريع، شفاف و بهره‌ور كه در آن تمام خدمات دولتي بصورت يكسان و عادلانه در بستر الكترونيكي قابل ارائه به شهروندان باشد. البته در حال حاضر به دليل عدم برخورداري آحاد جامعه از دانش و ابزار كامپيوتر و اينترنت اين كار به صورت عادلانه انجام نمي‌پذيرد. شرايط بايد به گونه‌اي توسعه يابد كه همه شهروندان بتوانند خدمات دولت الكترونيكي را دريافت كنند. در واقع دولت الكترونيكي بروكراسي اداري را كاهش مي‌دهد كه همانا باعث افزايش سطح رضايتمندي شهروندان مي‌شود از سوي ديگر اين دولت با ابزارهاي ICT سرعت، دقت و دانش خود را در تصميمات مهم ملي روز به روز افزايش داده و با افزايش سرعت مبادلات اقتصادي داخلي و بين‌المللي چندين برابر دولتهاي عادي در توسعه كشور نقش ايفاد مي‌كند. خوشبختانه با تلاش‌هايي كه دولت خاتمي در عرصه IT انجام داده است، اهداف و چشم‌اندازهاي ICT در برنامه چهارم توسعه و چشم انداز بيست ساله تا حدود
 

" در دنياي امروز كه وسايل جديد ارتباطي فاصله‌ها را كاهش داده است نمي‌توان به صورت جزيره‌اي زندگي كرد به همين دليل استفاده از دانش و تكنولوژي و همينطور سرمايه‌گذاري خارجي يكي از اهداف مهم دولت آينده من خواهد بود... "

 
 
زيادي مشخص شده است. به عنوان رئیس جمهور زيرساخت‌هاي لازم را براي تحقق سريعتر و كامل آن فراهم خواهم كرد. همانطور كه پيش از اين گفتم توسعه ICT و تحقق دولت الكترونيكي بايد به گونه‌اي باشد كه همه شهروندان در آن مشاركت نموده و از آن برخوردار شوند.
- برنامه های شما در قبال تحقق تجارت الكترونيك و پول الكترونيك چيست؟
فراهم ساختن امكان مبادله اقتصادي در محيط رايانه‌ و پول الكترونيكي سنگ زيربناي توسعه ICT است وضعف اين جنبه‌ ها در محیط رايانه‌اي ركود ساير فعاليتها را در پي خواهد داشت و مقوله ICT به موضوعي نمادين و تشريفاتي و غيركارآمد تبديل خواهد شد.
از اين رو گسترش، ارتقاء و تكميل زنجيره بانكداري الكترونيكي انتخاب مديران كارآمد و آگاه در بخش دولتي و زمينه‌سازي و تشويق بخش خصوصي براي ارائه خدمات بانكداري الكترونيكي و فرهنگ‌سازي و ترويج استفاده از كارتهاي الكترونيكي در ميان مردم با روشهاي مختلف استاندارد سازي ارائه خدمات همچنين تشويق و حتي ملزم ساختن برخي واحدهاي تجاري و خدماتي دولتي و خصوص به تجهيز خود براي استفاده از خدمات الكترونيكي راهگشا خواهد بود.
- براي استفاده از دانش و تكنولوژي خارجي و متخصصان ايراني خارج از كشور براي توسعه ICT چه برنامه‌اي داريد و آيا با سرمايه‌گذاري خارجي در اين زمينه موافقيد؟
در دنياي امروز كه وسايل جديد ارتباطي فاصله‌ها را كاهش داده است نمي‌توان به صورت جزيره‌اي زندگي كرد به همين دليل استفاده از دانش و تكنولوژي و همينطور سرمايه‌گذاري خارجي يكي از اهداف مهم دولت آينده من خواهد بود. البته استفاده از تمام ظرفيت داخلي و نيز همه ايرانيان در هر جاي دنيا اولويت خواهد داشت و استفاده از منابع خارجي نيز از طريق متخصصان ايراني و داخلي و با همكاري آنان صورت مي‌گيرد.
- از نظر شما نقش متولي IT در راهبرد فعاليتها كجاست و در دولت شما كدام بخش مدیریت IT را بر عهده خواهد داشت؟
براي پيشبرد سريع اين امر حياتي حضور راهبردي ريس نظام اجرائي كشور در اين قلمرو يك نياز حياتي است و همه بدنه دولت بايد در حوزه مسئوليت خود نقش جدي ايفا نمايند همچنانكه براي توسعه IT در كشور ضروري است آحاد جامعه در اين فرآيند مشاركت نمايند و بديهي است هماهنگي امور وزارتخانه‌ها و سازمان‌هاي راهبردی بر اساس برنامه توسعه و اسناد بخشي و فرابخشي و استاني، در هيأت وزيران صورت گيرد و علاوه بر آن سازمان مديريت و برنامه‌ريزي به عنوان نهاد برنامه‌ریز و وزارتICT بعنوان نهاد اجرايي داراي مسئوليتهاي بيشتري در اين حوزه است و خود نيز برآن اهتمام و نظارت ويژه داشته و پيگيري خواهم نمود.
- براي توسعه ICT در ايران به چه ميزان بودجه سالانه نياز داريم و به نظر شما آيا بودجه 30 ميليارد توماني توسعه IT در برنامه چهارم توسعه كفايت مي‌كند؟
در برنامه‌هاي توسعه بايد ظرفيت و توانايي كشور بر اساس دانش و دانايي و توسط خود مردم ارتقاء يابد از آنجا كه مقوله IT بعنوان موتور محركه اين فرآيند نقش ايفا مي‌نمايد لذا نبايد در اين خصوص كوتاهي شود اگر چه اعتبارات مناسب در موفقيت برنامه اهميت زيادي دارد بايد توجه داشت اعتبارات و بودجه تمام راه حل نيست. فراهم ساختن زمينه‌هاي فرهنگي اجتماعي و سياسي حركت و رفع موانع دست و پاگير و استفاده از ظرفيت‌ها و منابع بخش غير دولتي و سرمايه‌گذاري خارجي و از همه مهمتر هدف‌گذاري صحيح و هدايت دقيق منابع اهميت بيشتري دارد.
- دسترسي آزاد و برابر به اطلاعات از ديدگاه شما به چه مفهومي است و چگونه عملياتي مي‌شود؟
برابري و عدالت در حوزه نشر اطلاعات و دسترسي به اطلاعات زمينه ساز برابري و عدالت اقتصادي اجتماعي و فرهنگي و از اركان توسعه پايدار تلقي مي‌شود. از اين رو در يك جامعه مردم سالار دولت منتخب مردم بايد از ايجاد هرگونه انحصار و تبعيض در دسترسي و نشر اطلاعات بايد برحذر باشد هر گونه سهل انگاری در اين خصوص موجب بروز فساد در گوشه و كنار جامعه به ويژه دستگاههاي دولتي خواهد شد. ارتباط دو سويه مردم و دولت و نظارت مردمي بر فعاليتهاي دولت تنها با آزادي دسترسي و انتشار اطلاعات با ترجيح ندادن مصلحت بر شفافيت و صداقت و دانش ميسر خواهد بود.
- برنامه‌هاي شما براي فرهنگ سازي عمومي در جهت بهره‌گيري از فضاي ديجيتال و اينترنت چيست؟
براي زندگي در جامعه امروز در عصر ارتباطات آمار جامعه بايد مهارتهاي زندگي پويا و بانشاط از جمله بهره‌گيري از ICT به عنوان يك نياز ضروري را بياموزند و شرايط اين آموختن و امكانات بهره‌مندي از اين فنآوري براي همگان فراهم باشد. از اين رو علاوه بر تنظيم دقيق و صحيح برنامه‌اي رسمي آموزشي در دوره‌اي آموزش رايگان و اجباري براي دانش‌آموزان، بعنوان زيربناي فرهنگسازي، بايد از تمام رسانه‌هاي گروهي به ويژه خودIT بهره برد و براي اين منظور توليد محتوا و نيز گسترش و ارتقاء امكان انعكاس مطالب به زبان فارسي در محيط رايانه‌اي در قالب برنامه‌هاي مشخص بيش از بيش فراهم شود.
- وضعيت ايران را براي حضور در جامعه اطلاعاتي جهان در آبانماه امسال چگونه ارزيابي مي‌كنيد و طرح‌هاي شما در اين خصوص كدامند؟
شركت در اجلاس تونس و انعكاس خواستهاي ملت و دولت ايران دفاع از حقوق و منافع در اين نشست يك امر لازم و ضروري است و مهمتر از آن عمل به برنامة‌هاي توسعه در اين بخش و شيرين ساختن كام ملت از نتايج و دستاوردهاي جامعه اطلاعاتي است كه قطعاً بعلاوه حضور در نشست‌ها و جلسات نيازمند تلاش بي‌وقفه دولت و همراهي و همدلي مردم در قالب برنامه‌هاي مشخص مي‌باشد.
- دکتردر پايان برنامه خود را دربارة جنبش نرم‌افزاري و اهميت آن و تأمين سرمايه ملي از فروش نرم‌افزار بفرمائيد؟
جنبش نرم‌افزاري بايد حركتي ملي وسراسري با محوريت كانون‌هاي تفكر و انديشه باشد كه توسط محققان، نخبگان و كارآفرينان و در قالب تشكل‌هاي غير دولتي علمي، فرهنگي، صنفي، اجتماعي، سياسي و اقتصادي آغاز و به كل جامعه بسط و گسترش مي‌يابدو توسط جامعه و دولت هوشمند استقبال شده و به كار گرفته مي‌شود در اين زمينه فراهم ساختن امنيت همه جانبه تفكر و متفكر بايد به رسميت شناخته شود و از سوي حكومت مورد اهتمام قرار گيرد در صورت رعايت اين پيش نياز نه تنها در زمينه IT بلكه در تمام شئون شاهد دستاوردهاي عظيم علمي، فرهنگي، اقتصادي و سياسي خواهيم بود.

 
 
   
 
تحليل
:: اقتصادی ::
شارژ اضافی ۱۲۰هزار تومانی «یارانه‌ها» ذخیره نمی‌شود/ نحوه بهره‌مندی از این شارژ
:: فناوری اطلاعات ::
آغاز دور جدید حراج شماره‌های رند همراه اول
:: روی خط جوانی ::
چه زمانی برای اولین بار بگوییم "دوستت دارم"
:: ورزش ::
اراک و قزوین، میزبان بازی‌های ۳ هفته ابتدایی استقلال و پرسپولیس
:: فرهنگ و هنر ::
قلم مقدس به‌دنبال معرفی اسوه برای نسل خبرنگاران است
:: حوادث ::
قتل زن تهرانی در حمام خانه اش / شوهرش تصمیم به مثله کردن جسد داشت که پشیمان شد!

يادداشت
:: فناوری اطلاعات ::
تاکید بر توسعه زیرساخت و سرویس های ارزش افزوده پیام رسان ها

 
     
   
     
     
    ::  تماس با ما  ::  درباره ما  ::  sitemap  ::  آگهي درهموطن  ::
کليهء حقوق متعلق است به روزنامهء هموطن سلام. ۱۳۹۳ - ۱۳۸۳
طراحی و اجرای سايت : شرکت به نگار