|
توصيه روز |
|
|
:: بازار کامپيوتر :: |
|
|
:: نکته آموزشی :: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
«او یک فرشته بود» در قالب تصویر تلویزیون |
| | |
| امسال شاهد پخش سريالهايي چون «او يك فرشته بود»، «متهم گريخت»، «براي آخرين بار» و «مرده متحرك» هستيم . | برخي از منتقدان معتقد هستند كه سريالهاي مربوط به ماه رمضان را گروه خاصي توليد ميكنند و اين امر باعث شده است كه آنها تلاش لازم را براي ارائه كارهاي جديدتر انجام ندهند.
جليل اكبريصحت، مسئول صفحه هنري روزنامه ايران از جمله منتقداني است كه اعتقاد دارد مديران تلويزيون در اين سالها با يك طيف بسيار خاصي براي ساخت سريالهاي ماه رمضان كار كردهاند و اين امر باعث شده است كه آنها نسبت به محتوا و اجراي آثار نمايشي وسواس كمتري به خرج دهند.
وي ميگوید: آنها اطمينان دارند كه از نعمت برنامهسازي براي مناسبتهاي مذهبي چون ماه مبارك رمضان برخوردار هستند، بنابراين كمتر براي دستيابي به اثري پخته تلاش ميكنند. در واقع سريالهاي آنها مانند پاورقيهايي است كه برحسب تكليف نوشته ميشود.
كامل نوروزي، منتقد روزنامه رسالت نيز هيچكدام از سريالهاي در حال پخش در ماه مبارك رمضان را منطبق با خواست دروني مردم نميداند و ميگويد: اين آثار فقط براي سرگرمي مردم و پر كردن زمان تلويزيون توليد شدهاند و عده خاصي از ساليان سال در حال برنامه سازي هستند و در واقع مانند اختاپوس به اين مجموعهها چسبيدهاند و ماه رمضان را مستمسكي براي ارائه برنامههاي نازل خود قرار دادهاند و فقط جيبهاي خود را از پولهاي بيتالمال انباشته ميكنند.
رامين شريفزاده، مسئول صفحه فرهنگ و هنر روزنامه سياست روز هم معتقد است كه بيشتر سريالهاي امسال شباهت زيادي به آثار توليد شده براي اين ماه در سال گذشته دارند.
محمدتقي فهيم مسئول صفحه فرهنگي روزنامه كيهان در اين باره اظهار داشت: به علت جذب نكردن نيروهاي جديد در همه عرصهها براي ساخت سريالهاي تلويزيون، حالت كهنگي در آنها ديده ميشود كه اين امر به ويژه در سالهاي اخير بيشتر به چشم ميخورد؛ چرا كه عوامل ساخت سريالها به صورت تيمي كار ميكنند.
وي در عين حال مزايايي را براي تيمي كار كردن برميشمرد و تصريح ميكند: اين گروهها به علت آشنايي با نحوه كار يكديگر راحتتر فعاليت ميكنند.
فهيم در عين حال با اشاره به استفاده از سوژههاي مشابه در اين نوع از سريالها ميافزايد: در سالهاي اخير سريالها از مايههاي واحدي استفاده ميكنند كه اين امر يكي ديگر از عوامل كاهش جذابيت سريالهاي تلويزيوني شده است.
اكبري صحت نيز در ادامه با بيان اين كه گروههاي سازنده سريالهاي مناسبتي را هيچ گروه سازندهاي از بيرون تهديد نميكند، اظهار ميكند: مناسباتي كه اين گروهها كنار يكديگر ميچينند تا به سريالهاي مناسبي برسند بسيار قديمي است و اين امر موجب لطمه خوردن اين آثار تلويزيوني ميشود كه در آنها روابط و قصههاي كليشهاي به چشم ميخورد.
وي درباره اثرات ادامه اين جريان گفت: تداوم اين روند موجب ميشود كه در چند سال آينده در تلويزيون فقط از يك مضمون چند سريال توليد شود. البته خوب است كه به موضوعات بعد از مرگ و عرفان توجه شود، ولي تكرار بيش از حد و مداوم اين موضوعات، مخاطبگريزي را موجب ميشود كه حتما مورد نظر تهيه كنندگان نيست.
اكبري صحت در ادامه نشان دادن مبارك بودن ماه رمضان را وظيفه اصلي تلويزيون ميداند و ميافزايد: اين وظيفه در تلويزيون فراموش شده است؛ چرا كه به غير از ايام شهادت حضرت علي(ع)، بقيه روزهاي ماه رمضان با يك ميزان نشاط براي مسلمانان همراه است.
ياري، روزنامهنگار نيز درباره استفاده از مضمون طنزآميز براي ساخت سريالهايي به منظور پخش در ماه رمضان ميگويد: در كشورهاي اسلامي ديگر انجام اين كار سابقه بيشتري از ايران دارد، چرا كه صدا و سيما حدود 4 سال است كه به پخش آثاري با اين مضامين در ماه رمضان ميپردازد.
وي معتقد است كه اين سريالها با توجه به پخش در زمان افطار، مخاطب بيشتري دارند، ولي چندان تفاوتي با سريالهاي ديگر ندارند. چرا كه بيشتر آنها پايان خوشي دارند. البته بيشتر اين آثار تلويزيوني كه حال و هواي معنوي برخوردار هستند و به رفتار انسان نظر دارند.
مسئول صفحه هنر سياست روز اعتقاد دارد: اگر اين سريالها از بعد سرگرم سازي مخاطب در زمان بعد از افطار بررسي شود، اين آثار كاركرد خوبي داشتهاند و با توجه به استفاده تعداد زيادي از آنها از قالب طنز، توانستهاند بيننده را جذب كنند، ولي اگر از بعد برخورداري آنها از نكات آموزشي بررسي شود، اين سريالها با ضعفهايي همراه بودهاند، چرا كه شبيه سريالهاي ساخته شده براي ماه مبارك رمضان در سال گذشته بودهاند.
او یک فرشته است از دنیای متافیزیک
در ادامه این مقال به یکی از این مجموعههای داستانی ماه رمضان میپردازیم.
مجموعه تلویزیونی «او یک فرشته است» به کارگردانی «علیرضا افخمی» و تهیهکنندگی «رامین عباسیزاده» در گروه فیلم و سریال شبکه دوم سیما تولید شده است.
این مجموعه داستان خانوادهای را روایت میکند که در کنار هم زندگی آرام و بیدغدغهای را میگذرانند، اما این آرامش دیری نمیپاید و حضور زنی که به زندگی آنها پا میگذارد، آرامش زندگیشان را دستخوش تغییر میکند.
در این مجموعه ثریا قاسمی، حسن جوهرچی، مریم کاویانی، بهاره افشار، مرتضی ضرابی و ... بازی میکنند.
رامين عباسيزاده (تهیهکننده) با اعلام اين كه تصويربرداري سريال «او يك فرشته بود» تا بيستم ماه رمضان ادامه خواهد داشت، ادامه داد: تمامي لوكيشنهاي اين سريال در تهران بوده و در حال حاضر هر روز در يك لوكيشن تصويربرداري داريم.
وي در پاسخ به پرسشي در خصوص تاخير در ساخت سريال «او يك فرشته است»، خاطرنشان كرد: تاخير در آغاز تصويربرداري به دليل وسواسي بود كه شبكه 2 سيما براي انتخاب طرح داشت. اشخاص متعددي مانند قاسم جعفري براي ماه رمضان طرحهايي را به شبكه 2 ارائه كردند كه همگي رد و در نهايت طرح ما پذيرفته شد.
عباسيزاده تصريح كرد: شبكه 2 در انتخاب طرح سريال ماه رمضان وسواس خاصي دارد و ترجيح ميدهد، سوژه نو و بكري براي اين مناسبت ساخته شود.
در حال حاضر تمامي سريالهايي كه براي ماه رمضان امسال در شبكههاي ديگر ساخته ميشوند، يا با اين ماه تناسب ندارد يا به نوعي با هم شباهت دارند.
تهيهكننده سريال «اويك فرشته بود» در ادامه گفت: اين سريال به تقابل هميشگي خير و شر ميپردازد كه اين بار به شكل تازه و غيرمنتظرهاي تصوير شده است. البته نوع نگاه ما به شخصيتها و حوادث، كليشهاي و شعاري نيست و اين تفاوت حتي در هنگام نوشتن طرح و فيلمنامه نيز رعايت شده است. تا آنجا كه در كمتر اثر تصويري تلويزيون اين سالها ميتوان نمونهاي مثل آن را سراغ گرفت.
بیشتر از60 روز است كه بيهيچ وقفهاي روزي 13-14 ساعت كار ميكنيم. تاكنون مسئله خاصي پيش نيامده و روند توليد به خوبي پيش ميرود.
گرتهبرداری از فیلمهای خارجی
كامل نوروزي «او يك فرشته بود» را سريالي تفكر برانگيز ميداند چرا كه معتقد است نقاط تعليق اين درام، بيننده را به اين مجموعه جذب ميكند.
وی در نقد اين مجموعه مناسبتي گفت: دختر سريال با نگاه و اعمال خود، بيننده را به فكر وا ميدارد كه او واقعا كيست؟ و كارگردان با نگاه روانكاوانه به ضرباهنگ سريال سعي بر اثرگذاري قصه دارد، چرا كه اگر روندي تندتر براي اتفاقات سريال درنظرميگرفت، مجموعه اثر لازم را بر مخاطب نميگذاشت.
نوروزي با بيان اين كه «او يك فرشته بود» در قياس با سريالهاي ديگر ماه رمضان، قابل تاملتر است، اظهار كرد: اين مجموعه از ادا و اطوارهاي سريالهاي ديگر به دور است و فيلمنامه آن شالوده خوبي دارد، اگر چه به نوعي گرتهبرداري از برخي فيلمهاي خارجي است ولي در صورتي كه اين اقدام در جهت اثر فرهنگ خودي قرار گيرد، اشكالي به آن وارد نيست، البته سريالهاي شبكه 2 در مقايسه با شبكههاي ديگر وزينتر هستند.
منتقد روزنامه رسالت درباره بازيگران اين مجموعه گفت: افخمي كارگردان «او يك فرشته بود» از وجود بازيگراني بهره برده است كه از نظر سوابق هنري و ميميك چهره مورد تاثير بيندگان است به گونهاي كه روح و روان آنها را آزار نميدهد.
نوروزي افزود: مردم نسبت به اعمال برخي بازيگران در بعضي محافل، عكسالعمل منفي نشان ميدهند كه اين در مورد برخي هنرپيشهها شدت ميگيرد و اگر اين افراد در نقشهاي مثبت هم بازي كنند، به علت وجود پيش زمينه ذهني از آنها در مخاطبان، بازي آنها مقبول واقع نميشود البته در سريال «او يك فرشته بود» از هنرپيشههايي با اين سوابق استفاده شده است و بازيهاي آنها بيشتر مورد قبول قرار ميگيرد.
وي درباره نقش آفريني دوباره جوهرچي (بهزاد) و قاسمي (مادر بهزاد) به عنوان پسر و مادر، پس از سريال در پناه تو اظهار كرد: كارگردان از موفقيت اين دو فرد در سريال در پناه تو با زرنگي استفاده كرد و بار ديگر آنها را در مقابل هم به كار گرفت، چرا كه تركيب مناسبي است و اين 2 نيز نقش خود را به نحو احسن ارائه دادهاند.
نوروزي در پايان با اشاره به سريال پيشين افخمي (تب سرد) خاطر نشان كرد: افخمي شايد سريال تب سرد را بنا به سفارش ساخت، ولي او در آن كار آشنايي خود را با تكنيك سريال سازي نشان داد و از ساختار سريال تب سرد اين نكته آشكار شد كه اگر افخمي از متون قوي استفاده كنند قادر به ساخت مجموعههاي خوبي است.
اثری تصویری در زمینه متافیزیک کم ساخته ایم
یکی از نقاط ضعف تلویزیون طی سالهای اخیراین بود که کمتر به مسائل متافیزیکی و غیر زمینی عرصه دین اسلام پرداخته است.
علیرضا افخمی کارگردان سریال «او یک فرشته بود» با اعلام این مطلب گفت : با وجود آن که ما منابع مکتوب داستانی اسلامی درزمینه متافیزیک زیاد داریم. اما ازلحاظ تصویری دراین زمینه خیلی فقیرهستیم . درحالیکه درکشورهایغربی ودرفرهنگ مسیحیت ، منابع تصویری فراوانی وجود دارد و در هر بخشی دراین زمینهکارتصویری انجام شده است.
وی تصریح کرد : به نظرم، ما وظیفه شرعی داریم که آثارتصویری درخور و فاخرهای درباره دیدگاههای مختلف اسلام درباره موضوع یاد شده به مخاطبان ارائه کنیم .
افخمی برای کاراکتر «فرشته» انرژی زیادی گذاشت
من و آقای افخمی در 2 هفته اول، در ارتباط با کاراکتر فرشته، به یک نتیجه مشترک رسیدیم. اگر هم کم کاری در این مجموعه شده از جانب من در اجرای این نقش بوده که آن را ضعیف اجرا کردم، چرا که آقای افخمی تمام انرژی خود را برای کاراکتر من گذاشتند.
بهاره افشار ایفاگر نقش فرشته در مجموعه تلویزیونی او یک فرشته بود درباره ویژگیهایی نقش فرشته که وی را برای بازی در این مجموعه ترغیب کرده بود، گفت: بازی در این سریال کار دوم من درعرصه بازیگری است. قبل از این مجموعه در سریال دکتر قریب به کارگردانی کیانوش عیاری بازی کرده بودم و با توجه به این که آقای عیاری در کار خیلی سخت گیر هستند، به همین دلیل ناخودآگاه بازیگر سخت گیرتر می شود، به همین دلیل برایم خیلی مهم بود که کار دوم را با کدام یک ازکارگردانان انجام دهم. البته باید اشاره کنم که علیرضا افخمی، کارگردان مجموعه او یک فرشته بود، روشنفکر هستند. از سوی دیگر نقش فرشته خیلی خاص بود و از آن دست نقشهایی محسوب می شد که در تلویزیون کار نشده بود، چرا که کاراکتر فرشته چند وجهی است که یک وجه آن برای مردم قابل شناس است، اما وجه دیگر ما به ازاء خارجی بود که باید این بخش را من بازیگر خلق می کردم.
وی درباره این که با بخش ماورایی این کاراکتر چگونه همذات پنداری کردید، گفت: در بخش اول این کاراکتر باید ایفاگر نقش دختری معصوم بودم که نگاه آرامی داشت.بنابراین ایفا کردن بخش اول نیاز به همذات پنداری نداشت، اما بخش دوم کاراکتر فرشته را باید با توجه به برداشت هایی که از ماورایی بودن این کاراکتر داشتم، ایفا کردم. این که یک نگاه نافذ و خونسردی داشته باشم. البته در حرکات بدنم نباید حرکات اضافه انجام می دادم، چرا که وقار این شخصیت به هم می خورد. البته هر فردی در رابطه با عالم ماوراء برداشت خاص خودش را دارد.
وی در پاسخ به این سوال که به نظر شما نام این مجموعه در لو رفتن داستان این مجموعه تا چه حد دخیل بود، گفت: درمورد نام این مجموعه نمی دانم، ولی فیلمنامه اولیه خیلی تغییر کرد. البته این تغییرات هم به خاطر زمان خیلی کم بود که همین زمان کم به بیننده ضربه می زند، حتی تعلیق نیز در فیلمنامه اولیه خیلی زیاد بود. در واقع قرار بود که این تعلیق وحشت به بیننده منتقل شود. اما این فیلمنامه تنها 50درصد از این تعلیق را به بیننده انتقال می دهد.
وی با اشاره به این که این تعلیق از ایده آلی که ما در ذهن داشتیم،فاصله دارد، گفت: فیلمنامه اولیه به دلیل تایم کم بازنویسی شد که به عقیده من به کار ضربه زد، چرا که باید یک سری مسائل را حذف می کردیم و به صورت کلی به مدت 25 دقیقه در هر قسمت مسائلی را به مخاطب انتقال می دادیم. در حالی که در تایم 50 دقیقه می توانست اتفاقات بیشتری رخ دهد.ما باید این مجموعه را در طی 7 ماه میساختیم نه در عرض 3 ماه. البته همچنان مشغول ضبط هستیم، اما در کل می توان اشاره کرد که کار آبرومندی شده است. از سوی دیگر آقای افخمی تمام تلاش خود را برای کار انجام دادند، حتی در برخی از مواقع ما 20 برداشت از یک پلان داشتیم.
وی در پاسخ به این سوال که تایم کم تا چه حد به بازی شما در این مجموعه لطمه زد، گفت: من و آقای افخمی در دو هفته اول در ارتباط با کاراکتر فرشته به یک نتیجه مشترک رسیدیم. اگر هم کم کاری شده است از جانب من در اجرای این نقش بود که ضعیف آن را تحویل دادم، چرا که آقای افخمی تمام انرژی خود را برای کاراکتر من گذاشتند.
وی در پایان درباره این که عجله در ساخت کارهای ماه رمضان و آن هم برابر شدن ضبط با پخش تا چه حد به کار لطمه می زند، گفت: من هم با این بحث موافق هستم، چرا که دردقیقه 90 فشار کاری به کیفیت کار ضربه می زند. بالاخص سوژههای خوب و حساس در کارهای عجله ای حرام میشوند، در حالی که می تواند در یک زمان بیشتر و مناسب به لحاظ کیفی کارهای مناسبی تولید کرد.
| | | | | | |
|
|
تحليل |
|
|
:: اقتصادی :: |
|
|
:: فناوری اطلاعات :: |
|
|
:: روی خط جوانی :: |
|
|
:: ورزش :: |
|
|
:: فرهنگ و هنر :: |
|
|
:: حوادث :: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|