 |
توصيه روز |
 |
 |
| :: بازار کامپيوتر :: |
 |
|
| :: نکته آموزشی :: |
 |
|
|
 |
 |
|
 |
|
|
|
|
|
هفت مشكل ساختاري بورس تهران، موجب افت شاخص كل شد
|
| | | |
 | نگاهي به روند افت شاخص كل بورس تهران نشان ميدهد كه وجود 7 مشكل ساختاري و مديريتي در بورس موجب افت شاخص كل از پاييز سال 83 شد و تنها در 6 ماهه آخر سال 83 شاخص كل بورس تهران بيش از 1700 واحد تنزل كرده بود. | نشريه تحقيقات اقتصادي خاورميانه پيشتر اعلام كرده بود: ارزش سهام بورس تهران از سياستها و تصميمات دبير كل، دستكاري در قیمتها و ديگر سفته بازیها تاثير مي پذيرد و به دليل فقدان نظارت مناسب، از حقوق سهامداران حمايت نشود.
اين نشريه با اشاره به رشد شاخصهای بورس تهران در سالهاي اخير نوشت: رشد مبهوت كننده شاخص بازار بورس تهران طي يك مدت كوتاه در چند سال پيش به طور معقولانه اي منجر به اين شد كه مقام هاي بورس تهران دچار نگراني و اضطراب شوند و دبير كل بورس تهران چندين بار نسبت به احتمال تركيدن حباب بورس و افت شاخصها به سهامداران هشدار داد.
بنابرين گزارش، در اواسط سال 2003 ميلادي دبير كل بورس تهران وقتي نتوانست معامله كنندگان بورس را متقاعد كند، يك تصميم غيرعادي براي محدود كردن افزايش شاخص طي 15 روز اتخاذ كرد و مانع افزايش هرگونه افزايش قيمت بيش از 5 درصد در سهام هيچ شركت در اين مدت شد، با اين وجود بازار بورس تهران روند صعودي خود را ادامه داد و به بالاترين ركورد خود يعني 13836 در اواسط سال 2004 ميلادي رسيد ؛ ولي در سه ماهه آخر سال 2004 ميلادي برخي عوامل موجب اين شد كه روند صعودي شاخص بورس متوقف شود.
ميس افزود: شايعه سازي در خصوصي دستكاري در قيمت سهام توسط فرو شندگان، خروج برخي شرکتها از بورس و احتمال بازجوييهاي تخلفات مالي منجر به اين شد كه نگراني و اضطراب برحق و درستي ايجاد شود.عدم استقبال از سهام عرضه شده سازمان خصوصي سازي در بورس تهران نيز كاهش اعتماد سرمايهگذاران را نشان داده است.
عوامل بيروني نيز مثل موضوع غني سازي اورانيوم و تهديدهاي نظامي عليه ايران از سوي آمريكا و اسراييل عوامل ديگر نااطميناني در بازار بورس تهران هستند.
طي دهه منتهي به ماه مارس سال 2005 ميلادي تعداد شرکتهای ثبت شده در بازار بورس تهران از 164 شركت به 420 شركت رسيد و تعداد كل سهام مبادله شده نيز در اين بورس از 149 ميليون سهم به 12 ميليارد سهم افزايش يافت.
نخستين مشخصه بورس تهران كه يك مشكل براي آن ارزيابي مي شود و در عملكرد مستقل آن از اقتصاد كشور تاثير گذار بوده، اين است كه ساختار مديريت در بورس تهران كه شامل شوراي عالي بورس، كميته پذيرش و هيات داوري مي شود، تقريبا" به طور كامل يا از مقامهای عالي رتبه دولتي تشكيل شده است و يا اينكه نمايندگان دولت حتما" در اين نهادها حضور دارند.
دوم اين كه بيش از 80 درصد ارزش بازاري بورس تهران به طور مستقيم يا غير مستقيم تحت مالكيت سازمانهاي دولتي مثل سازمان تامين اجتماعي و صندوق بازنشستگي و سازمانهاي شبه دولتي مثل بانکها، شرکتهای بيمه و بنياد قرار دارد و به همين دليل بورس تهران نقش مهمي را در فراهم آوردن سرمايه ايفا نميكند و نمي تواند پس اندازهاي سرگردان بخش خصوصي را به طور قابل توجهي جذب كند.
سومين مشكل بورس تهران اين است كه اين بورس نسبتا" كوچك است، دچار كمبود نقدينگي است و تا حد زيادي به سرمايه هاي داخلي وابسته است.
كل ارزش بازاري بورس تهران 46 ميليارد دلار است كه از ارزش بازاري تمامي بورسهای بزرگ دنيا كمتر است و نسبت ارزش بازاري بورس تهران به كل توليد ملي اين كشور در مقايسه با بيشتر بورسهای دنيا پايين تر است.
چهارمين ضعف بورس كه به تركيدن حبابهاي آن انجاميد، عدم شناوري كافي بورس است و هنوز در اين كشور شيوه هاي نوين بازاريابي وجود ندارد و تمامي دستورهاي خريد بايد به صورت فردي انجام شود كه موجب تاخير زياد در اجراي دستور خريد نيز خواهد شد.
همچنين يك عدم تعادل پايدار بين عرضه و تقاضاي سهام وجود دارد و از آنجايي كه بخش عمده سهام بازار به تعداد معدودي شركت بزرگ دولتي تعلق دارد، ميزان عرضه سهام در بورس معمولا با تقاضا همخواني نداشته و از آن كمتر است چرا كه اكثر سهامداران انگيزه براي خودداري از عرضه سهام خود براي كسب پيشنهاد بالاتر قيمت را دارند.
پنجمين دليل قصور و كوتاهي بورس تهران و نقطه ضعف آن عدم شفاف سازي است. شفاف سازي بورس تهران در خصوص اطلاعات و قانونگذاري و قوانين عملكرد داخلي كمتر از استاندارد بورسهای غربي است.
ششم اين كه قيمت سهام معمولا" از سياستها و تصميمات دبير كل، دستكاري در قيمت و ديگر سفته بازیها تاثير مي پذيرد و منابع اخبار مالي مستقل و دسترسي برابر به عملكرد شرکتها در سايه فقدان تحليلهاي حرفه اي به ندرت مشهود است و به دليل فقدان نظارت مناسب، از حقوق سرمايه گذاران و سهامداران به طور عادلانه اي حمايت نمي شود.
نهايت اين كه بورس تهران تقريبا" به طور كامل يك بورس داخلي باقي مانده است و مشاركتهاي خارجي در اين بورس نسبتا" محدود است.
| | | | | | | | | | |
|
 |
تحليل |
 |
 |
| :: اقتصادی :: |
 |
|
| :: فناوری اطلاعات :: |
 |
|
| :: روی خط جوانی :: |
 |
|
| :: ورزش :: |
 |
|
| :: فرهنگ و هنر :: |
 |
|
| :: حوادث :: |
 |
|
|
 |
 |
|
 |
|
|