يكشنبه 8 مهر 1403

 
 
     
 
     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
آگهي درهموطن 
اخبار در موبايل 
آرشيو روزنامه 
تماس با ما 
توصيه روز
:: بازار کامپيوتر ::
معرفی تبلت چهار هسته‌يی شرکت ASUS‎
:: نکته آموزشی ::
چگونه گوشی اورجینال را از تقلبی تشخیص دهیم؟

اخبار داخلی گزارش ويژه 14 سال انتظار براي طرح اصلاح رقوم پولی

 
 

اکونیوز , دوشنبه 19 شهريور 1386

14 سال انتظار براي طرح اصلاح رقوم پولی

 
 

بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران اطلاع داد: حذف صفر از واحد پولی کشور بار دیگر در بانک مرکزی در دست مطالعه و بررسی است

اصلاح رقوم پولی یا حذف چند صفر از واحد پولی کشور از سال 72 تاکنون در بانک مرکزی مطرح بوده ولی هیچ‌گاه به سرانجام نرسیده ؛ طرح که هم اکنون رو در روی طهماسب مظاهری رئیس کل جدید بانک مرکزی قرار گرفته است.
بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران اطلاع داد: حذف صفر از واحد پولی کشور بار دیگر در بانک مرکزی در دست مطالعه و بررسی است.
این بانک سرانه اسکناس را 114 برگ اعلام و تصریح کرده است : این حجم از سرانه اسکناس ایران را جزو کشورهای رکوردار در این زمینه قرار داده است، زیرا سرانه اسکناس در کشورهای پیشرفته بین 12 تا 14 برگ است.
برخی از کارشناسان مسایل اقتصادی اصلاح رقوم پولی یا حذف چند صفر از واحد پولی کشور را یکی از نیازهای اقتصادی کشور برای تسهیل در مراودات تجاری دانسته‌اند؛ موضوعی که از سال‌ها پیش در دستور کار بانک مرکزی قرار داشته است.
هنگامی که طهماسب مظاهری در سال‌های 72 و 73 در بانک مرکزی بود، این موضوع در دستور کار اداره بررسی‌های اقتصادی بانک مرکزی قرار گرفت اما برخی مسئولان بعدی با این اقدام موافق نبودند و بررسی ها در این باره متوقف شد.
این موضوع از آن زمان تاکنون چند بار در دستور کار اداره بررسی‌های بانک مرکزی قرار گرفته به طوری که در سال های اخیر به منظور عرضه خدمات مطلوب تر و تسهیل در مراودات تجاری این موضوع بار دیگر در دستور کار اداره بررسی های بانک مرکزی قرار گرفت و گزارش مبسوطی نیز در این باره تهیه شده است.
برخی مقامات بانک مرکزی می گویند ترس از عواقب ناشی از اجرای نادرست و تحمل هزینه های آن یکی از عمده ترین دلایل مخالفان اصلاح رقوم پولی کشور است، زیرا اگر این موضوع درست اجرا نشود آثار تورمی در پی خواهد داشت .
با این حال، گزارش مبسوط بانک مرکزی و بررسی های کارشناسی به این نتیجه منجر شد که مزایای آن بیش از معایب آن است و می توان پیامدهای منفی آن را با اجرای تدابیری به حداقل ممکن رساند. مقامات بانک مرکزی معتقدند: چنانچه این طرح به تصویب هم برسد تا اجرای کامل حدود دو سال طول خواهد کشید.
در همین حال، اوایل امسال نیز برخی از نمایندگان مجلس ایده تغییر واحد پولی کشور را مطرح کرده‌ بودند که همچون کشور ترکیه واحد پولی ایران نیز تغییر یابد، زیرا یکی از دلایل کاهش نرخ تورم در ترکیه کاهش قیمت تمام شده لیر ترکیه بوده است.
امیر منصور برقعی معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهوری هم اوایل امسال در خصوص طرح تغییر واحد پولی کشور گفته است: اظهار نظر در مورد این مقوله به صورت قاطع امکان پذیر نیست گرچه در برخی مقطع تغییراتی مطرح بوده است.
برقعی معتقد است : ایران ویژگی های خاص خود را دارد و هر گاه تجربیات سایر کشورها در ایران اجرا شده ، به جواب نرسیده ایم. رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی می گوید: کار کارشناسی تغییر واحد پولی کشور باید در وزارت اقتصاد انجام شود.
از این رو، سید حمید پورمحمدی معاون امور بانکی وزارت امور اقتصادی و دارایی نیز همان زمان گفته است : در حال حاضر طرح تغییر واحد پولی کشور جزو ضرورت‌ها
 

" برقعی معتقد است : ایران ویژگی های خاص خود را دارد و هر گاه تجربیات سایر کشورها در ایران اجرا شده ، به جواب نرسیده ایم. رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی می گوید: کار کارشناسی تغییر واحد پولی کشور باید در وزارت اقتصاد انجام شود... "

 
 
و موضوعات روز کشور نیست و موضوعاتی مهمتر از تغییر واحد پولی کشور وجود دارد.
با این حال، کارشناسان مسایل اقتصادی نظرات مختلفی درباره تغییر واحد پولی کشور یا حذف صفرهای پولی ملی مطرح می‌کنند. از سویی، مسعود نیلی کارشناس مسایل اقتصادی اوایل سال‌جاری با تاکید بر این که تغییر واحد پولی کشور قبل از حل مشکل رشد حجم پول، تاثیر مثبتی در اقتصاد کشور نخواهد داشت، گفته است: کاستن از تعداد صفر‌های پول، فقط ضریب تبدیل کالا به واحد پول را ساده تر می کند.
وی با تاکید براتخاذ سیاست انقباض پولی درکشور، اظهارداشته است: رشد بالای حجم پول ضمن بی ارزش کردن پول، باعث ایجاد مشکل در تبدیل پول به کالا می شود. این کارشناس مسائل اقتصادی تصریح می کند: واحد پول هرچه که باشد، اگر با شدت افزایش یابد، درتورم انعکاس پیدا می کند و در این مورد فرق ندارد، پول را با چه واحدی مورد شمارش قرار دهیم.
نیلی با تاکید براین که برای تغییر واحد پولی کشورعلاوه برتورم باید شرایط اقتصادی کشور را نیزمد نظر قرار داد، افزود: البته تغییر واحد پولی کشور از مسئله مهم رشد حجم پول جدا است که باید به نحوی حل شود.
از سوی دیگر، محمد قلی یوسفی عضوهیئت علمی دانشگاه اقتصاد علامه طباطبایی نیز در این خصوص می‌گوید: با توجه به این که طی سالیان اخیر تغییری در واحد ریالی کشور نداشته ایم، در حال حاضر لازم است تا فکر اساسی برای این موضوع شده و جایگزینی برای آن پیدا شود.
وی با تاکید بر این که تصمیم برای تغییر واحد پول کشورمنطقی است، تصریح می کند: گرچه ممکن است این تغییرات در ابتدا دارای اثراتی بر روی روند تورمی کشورداشته باشد، اما در مرحله بعدی تبعات آن کاهش می یابد.
یوسفی می افزاید: تغییر پول ملی برای کاهش صفرهای پول ملی و انجام راحت تر محاسبات به برنامه ریزان کشور، مسئولان، سیستم بانکی ومحاسباتی کمک می کند.
وی با اظهار تاسف از این که سیاست های اقتصادی کشور طی سالیان گذشته باعث کاهش ارزش پول ملی شده است، گفت: امروز زمان تغییر در این مسئله است و دیگر نمی توان مانند روال گذشته ادامه داد.
عضوهیئت علمی دانشگاه اقتصاد علامه طباطبایی با تاکید بر اتخاذ تمهیداتی برای کاهش اثرات تورمی و جلوگیری از آسیب پذیری سپرده گذاران خرد در اثر این تغییر گفته است: بسیاری از کشورها نیز اقدام به تغییر واحد پول خود کرده اند و با دادن عنوان جدید به پول ملی خود تاحدودی از مشکلات و درگیری های اقتصادی خود کاسته اند.
این در حالی است که محمد طبیبیان رئیس سابق موسسه عالی آموزش عالی بانکداری ایران در مورد تغییر واحد پولی کشور را بیهوده، بی نتیجه و برای جامعه پرهزینه دانست و گفت: کشورهایی که اقدام به تغییر واحد پولی کشور خود کردند، قبل از آن اقدامات دیگری نظیر کنترل نرخ تورم و کاهش صفرهای پول خود کردند.
وی با بیان این که کشوری نظیر ترکیه نیز زمانی چنین کاری را انجام داد که با صفرهای زیادی برروی اسکناس ها که تعداد آنها به 6 و 7 نیز رسیده بود، مواجه شد، به مسئولان اقتصادی کشورتوصیه کرده به جای انجام چنین کارهای نمایشی به فکر حل مسائل اساسی کشور باشند.
این درحالی است که مهدی تقوی کارشناس دیگر مسایل اقتصادی و عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی با مثبت ارزیابی کردن تغییر واحد پولی کشور ، گفته است: زمان آن رسیده که از تعداد صفر اسکناس ها کاسته و ریال جدید ایجاد شود، زیرا زمانی که در اثر تورم از ارزش پول به مرور کاسته می شود، اسکناس های واحدهای بزرگ پول مشکل آفرین می شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی می گوید: این اقدام در کشورهایی نظیر آلمان، فرانسه و اخیرا نیز ترکیه انجام شده است و طی سال های اخیر نیز در ایران مطرح بوده به نحوی که 5 سال پیش تغییر واحد پولی کشور به واحدی با نام "نور" مطرح شده بود.
وی با بیان این که برخی براین عقیده هستند که تغییر واحد پولی کشور دارای اثرات روانی برروی نرخ تورم است، می افزاید: اثرات این تغییر کوتاه مدت بوده ودر بلند مدت اثرات تورمی آن از بین می رود ودر کل این اقدام باعث کاهش هزینه ها، زمان و فرسودگی اسکناس ها خواهد شد.
بدین ترتیب باید به انتظار آینده نشست تا با اعلام دیدگاه‌های جدید طهماسب مظاهری رئیس کل جدید بانک مرکزی درباره اصلاح رقوم پولی یا حذف چند صفر از واحد پولی کشور، سرانجام بررسی‌های این بانک درباره موضوع فوق مشخص شود.

 
 
   
 
تحليل
:: اقتصادی ::
شارژ اضافی ۱۲۰هزار تومانی «یارانه‌ها» ذخیره نمی‌شود/ نحوه بهره‌مندی از این شارژ
:: فناوری اطلاعات ::
آغاز دور جدید حراج شماره‌های رند همراه اول
:: روی خط جوانی ::
چه زمانی برای اولین بار بگوییم "دوستت دارم"
:: ورزش ::
اراک و قزوین، میزبان بازی‌های ۳ هفته ابتدایی استقلال و پرسپولیس
:: فرهنگ و هنر ::
قلم مقدس به‌دنبال معرفی اسوه برای نسل خبرنگاران است
:: حوادث ::
قتل زن تهرانی در حمام خانه اش / شوهرش تصمیم به مثله کردن جسد داشت که پشیمان شد!

 
     
   
     
     
    ::  تماس با ما  ::  درباره ما  ::  sitemap  ::  آگهي درهموطن  ::
کليهء حقوق متعلق است به روزنامهء هموطن سلام. ۱۳۹۳ - ۱۳۸۳
طراحی و اجرای سايت : شرکت به نگار