با گذشت کمتر از دو ماه از توقف عمليات جاده سازي در درياچه پريشان همه چيز حکايت از بازگشت زندگي و علائم حيات به نيزارهاي سوخته اين تالاب داشت با اين حال آتش سوزي مهيبي در ايام نوروز دوباره حيات درياچه را تهديد کرد که با حضور نيروهاي ارتش آتش نيزارها مهار شد.
در ايام تعطيلات نوروز آتش سوزي مهيب ديگري تالاب پريشان را حلقه کرد. اين در حالي است که به گفته شاهدان زبانه هاي آتش به حدي بوده که نيرو هاي آتش نشاني قادر به مهار آتش نبودند و نيروهاي ويژه ارتش در منطقه کازرون، نيمه جان درياچه پريشان را نجات داده اند.
يک استاد دانشگاه و فعال محيط زيست که بعد از اتفاقات سابق در درياچه پريشان به کازرون سفر کرده بود و از نزديک درياچه را مورد مطالعه قرار داده معتقد است: آتش سوزيهاي دوباره در درياچه اعتراضي به توقف راهسازي و بايد مراقب چنين سوء استفاده هايي بود. با اين حال طبيعت قدرت بازتوليد خود را دارد و اگر بشر به طبيعت فرصت دهد، طبيعت خود به خود و به شکل يک چرخه دوباره خود را احيا خواهد کرد و درياچه پريشان نيز اگر دوباره مورد تجاوز قرار نگيرد به حيات دوباره خود بر خواهد گشت.
دکتر اسماعيل کهرم با ارايه نمونه اي از يک تالاب ويران شده در فلسطين اشغالي گفت: اين تالاب تبديل به زمين اسب دواني شده بود ولي بعد از 40 سال اين تالاب دوباره به حالت اوليه برگشت و حتي گياهان نابود شده اش دوباره جوانه زدند و زنده شدند و نمونه هاي ديگري نيز در فلوريداي آمريکا ديدم که گياهاني روي بتنهاي ضخيم يک سد جوانه زده بودند و جاده اي نيز در شيراز که روي دشت بين " کتل دختر" و پيرزن به سمت درياچه پريشان کشيده شده بود و بعد از مدتي متروک ماندن ترک خورد و علفها و گياهان دوباره از زير آسفالت بيرون آمدند و به زندگي ادامه دادند.
اين استاد دانشگاه معتقد است نمونه هاي ارايه شده نشان مي دهد اگر مسئولان و حافظان محيط زيست مراقب تالاب پريشان باشند و سايه شوم جاده سازي را به اين شکل از سر درياچه کوتاه کنند و فکري نيز به حال آبهاي هدر رفته و هر رو بکنند، درياچه دوباره زنده خواهد شد.
اين استاد دانشگاه مسئله درياچه پريشان را بيش از همه چيز بحران آب و وجود 500 حلقه چاه غير مجاز و تلمبه هاي مکنده آب از سطح درياچه دانست و افزود: اگر درياچه به همين حالت به حال خود رها شود، قطعا نابود خواهد شد و من پيش بيني مي کنم با اين شدت تنها 5 سال ديگر درياچه پريشان دوام خواهد آورد و اگر به دشت ارژن و زمينهاي کشاورزي آن نگاهي انداخته شود مي بينيد که درياچه اي در آن بي رويه به هدر رفته است و وقتي تا اين حد بي رحمي مي کنيم و از اين کاسه بيش از ظرفيتش آب برداشت مي کنيم، به مرگ زودرس درياچه کمک مي کنيم.
از سوي ديگر، تشکلهاي غير دولتي کازرون که از حافظان واقعي درياچه پريشان هستند، معتقدند اگر اقدام جدي براي حفاظت تالاب از خطرات به خصوص به علت گرمي هوا در ماههاي پيش رو از سوي مسئولان صورت نگيرد درياچه به طور جدي نابود خواهد شد.
محسن عباسپور گفت: معضل گرم شدن هوا و احتمال افزايش استفاده از آب تالاب براي شهر کازرون و زمينهاي کشاورزي حاشيه تالاب، افزايش تخريب تالاب را در پي خواهد داشت و قطعا آب درياچه از اين که هست کمتر خواهد شد و پيشنهاد مي شود مسئولان چاره اي عاجل براي حفاظت از جان تالاب بينديشند.
در همين خصوص معاون طبيعي سازمان محيط زيست استان فارس با اعلام اينکه گروهي را در اين هفته به درياچه اعزام کرده تا از نزديک شاهد تحولات در درياچه پريشان باشند به خبرنگار مهر گفت: بعد از بارندگي ناچيزي که در کازرون اتفاق افتاد درياچه پريشان توسعه پيدا کرده و اندکي پيشروي کرده است اما کماکان قابل قايقراني نيست.
ظهرابي ضمن تاييد آتش سوزي مجدد در ايام نوروز در نيزارهاي تالاب آب شيرين پريشان، افزود: تمام نيزارها رهايي که بر اثر آتش سوزي عمدي و غير عمدي و همين طور راهسازي در درياچه از بين رفته بودند دوباره خود را احيا کرده و سبز شده اند و زندگي را به تالاب پريشان آورده اند، البته آتش سوزي در ايام نوروز به طور اتفاقي رخ داده و زود هم خاموش شده است.
معاون سازمان محيط زيست استان فارس در پاسخ به اين پرسش که آيا علت حضورمسئول سابق بازرسي سازمان محيط زيست در ايام نوروز در درياچه پريشان، مطالعه مسير جاده در درياچه پريشان بوده گفت: ايشان سمت اجرايي در سازمان ندارند و تنها براي تفريح به محل تفرجگاه تالاب پريشان به کازرون سفر کرده بود و هيچ قصدي براي برنامه جاده سازي نداشته است.
درياچه پريشان که به علت خشکسالي و از دست دادن بيش از 80 درصد ذخيره آب خود در حال احتضار بود،زمستان سال گذشته بي رحمانه مورد هجوم بيلهاي ميکانيکي به منظور ساخت راه قرار گرفت و راهسازان و مسئولان تالاب به جاي حفاظت از اين تالاب جهاني آتش را به جان تالاب کشاندند و با آتش سوزي هدفمند و برنامه ريزي شده به مرگ هزاران لاک پشت و پرنده در اين تالاب کمک کردند. |